Bünyesinde enerji için kan benzeri sıvı kullanılan ilginç robot balık

20 Haziran 2019 19:00

Ufak boyuttaki robot modellerine enerji sağlama her zaman büyük bir problem. Cornell Organic Robotics Lab araştırmacıları ise akılcı bir çözümle karşımızda.

Biliyorsunuz pil teknolojilerinde belirli sınırlar bulunuyor. Daha uzun kullanım için pil kapasitesini büyütmeniz gerekiyor. Buna bağlı olarak da da pil boyutları artıyor, ağırlık yükseliyor. Hal böyle olunca geleneksel piller ufak robotik sistemlerde istenildiği gibi kullanılamıyor. İşte bunu ortadan kaldıran Cornell Organic Robotics Lab araştırmacıları, karşımıza bünyesinde “kan benzeri” elektrolit çözelti sıvısı yer alan ilginç robot balık ile çıkıyor. Bu sıvı sayesinde balığın tüm gövdesi bir pil haline geliyor. Bu sıvı aynı zamanda robotun hareket etmesinde de aktif olarak görev yapıyor. Gövdesi silikondan üretilen yani esnek / yumuşak yapıda olan ve 40 cm uzunluğu bulunan robot balık, şimdilik yavaş çalışmasına rağmen gelecek için ciddi potansiyel ortaya koyuyor. Birim alandaki enerji yoğunluğunu maksimum düzeye getiren robotun, birçok alanda kullanılabileceği söyleniyor.

Balık robot gerçekten ilginç görünüyor

Yapısı gereği otonom olarak uzun süreler boyunca yol alabileceği belirtilen bu akılcı modelin, boru hatlarının incelenmesi gibi birçok farklı su altı araştırmasında aktif olarak görev alabileceği söyleniyor. Yukarıda da dediğimiz gibi esnek bir gövdesi bulunan robot, bu açıdan hassas su altı araştırmaları için gerçekten güzel bir seçenek oluşturuyor. Çünkü kimse araştırma yaparken mercan resifleri gibi hassas ortamlara zarar vermek istemiyor.

İlginizi Çekebilir

Bunlar da Amazon’un yeni robotları

Paylaş