50,6 MP SENSÖRLE ZİRVEDE
Canon EOS 5Ds’in alametifarikalarından biri hiç şüphesiz devrim niteliğindeki 50,6 megapiksel çözünürlüklü tam kare sensörü. 22,3 megapiksellik Canon EOS 5D Mark III ile karşılaştırıldığında çok daha detaylı fotoğraflar çekmeye imkan sağlayan makine, büyük ebatlarda baskı almak isteyen profesyonellerin tüm ihtiyacını karşılıyor. 8688×5792 piksel çözünürlüğünde ve ISO hassasiyeti 50-1.600 aralığında gerçekleştirdiğimiz çekimlerde EOS 5Ds, mükemmel sonuçlara imza attı. Canon’un ofisimize gönderdiği EF 35mm f/1.4L II USM lensle test ettiğimiz EOS 5Ds, gündüz ve gece çekimlerinde olağanüstü bir performans sergiledi.
Lensin F/1.4 diyafram oluşu sayesinde düşük ışık koşullarında oldukça iyi sonuçlar elde ettiğimiz makinenin ISO hassasiyeti 3.200 seviyesinde gren oluşturmaya başlıyor. 6.400 ve 12.800 seviyelerinde gren miktarı artsa da bu durumun kabul edilebilir olduğunu belirtelim. Sunduğu görüntü kalitesiyle bizden tam not alan makinenin dosya boyutları ise 5D Mark III ile karşılaştırıldığında yaklaşık iki kat daha büyük. Çektiğimiz fotoğrafların dosya boyutlarının JPEG formatında 10-30 MB, RAW formatında ise 50 MB’a çıktığını unutmadan söyleyelim. İkili DIGIC 6 işlemci sayesinde A0 ve daha büyük formatta yüksek kalitede fotoğraf baskısı almaya imkan tanıyan makinenin dikkat çeken özelliklerinden biri de krop modları. 1,1x ve 1,3x ve 1.6x krop modları sırasıyla 33 megapiksel, 30 megapiksel ve 19 megapiksel dosyalar üretebiliyor.
Saniyede 5 kare çekim hızı sunan EOS 5DS’te buna ek olarak kamera içindeki hareketlerin yol açtığı görüntü keskinliğini bozabilecek ve çözünürlüğü azaltabilecek titreşimlerin azaltılması için Canon’un Yansıtma Titreşimi Kontrol Sistemi‘ni kullanıyor.
Aynanın daha kontrollü bir şekilde yukarı ve aşağı hareket etmesini sağlayan bu sistem deklanşör sesini de azaltıyor. HDR (Yüksek Dinamik Aralık) özelliği sayesinde yüksek kontrastlı sahnelerde çekim yapmak bu sensör sayesinde çok kolay bir hale geliyor. Hem fotoğrafların hızlı bir şekilde aktarılması hem de uzaktan kamera kontrolü için USB 3.0’a destek veren makinenin 61 noktalı AF Sistemi’nden de oldukça memnun kaldık. Makinenin ışığın yetersiz kaldığı durumlarda bile hızlı bir şekilde odaklama yapabildiğinin altını çizelim. Canon’un EF serisi lensleriyle uyumlu olan makinede dahili flaş bulunmuyor; hot shoe yuvasına harici flaş takılabiliyor. H.264 formatında Full HD video kaydedebilen EOS 5Ds ne yazik ki 4K video kaydı gerçekleştiremiyor. Açıkçası bu kadar yüksek fiyat etiketine sahip bir makinede bu özelliğin yer alsa hiç de fena sayılmazdı. 150 bin döngü seviyesinde deklanşör ömrüne sahip olduğu belirtilen makine Canon’a göre tam dolu pille 700 kare çekim gerçekleştirebiliyor. Unutmadan söylemekte yarar var; Canon EOS 5Ds Wi-Fi veya NFC bağlantı noktalarına destek vermediği için mobil cihazlarla kablosuz iletişim kuramıyor.
Canon EOS 5Ds, profesyonel açıdan fotoğrafla ilgilenen kullanıcıların tüm ihtiyacını karşılayacak yetenekleri bünyesinde barındırıyor. Canon EOS 5Ds verdiğiniz paranın tam anlamıyla karşılığını verse de daha keskin fotoğraflar çekmeyi planlıyorsanız Canon EOS 5Ds R modeline göz atmanızda yarar var.