CATL, 1 milyon km ömürlü elektrikli otobüs bataryası tanıttı. Şirket, batarya ömrü konusundaki tüm soru işaretlerini ortadan kaldırmaya kararlı.
Elektrikli araçların altına yerleştirilen bataryaların bir ömrü bulunuyor. Sürekli şarj ve deşarj sonrasında ömrü azalan bataryaların zamanla performansı ve enerji depolama kapasitesi düşüyor. Bu yüzden bataryaların bir süre sonra değiştirilmesi gerekiyor. Peki bu değişim ihtiyacı tam olarak ne zaman oluşuyor? Yapılan çalışmalar sayesinde yeni nesil bataryalar oldukça uzun ömürlü hale getirilmiş durumda. Hatta CATL tarafından geliştirilen ve Tectrans Bus Edition adı verilen yeni elektrikli otobüs bataryasına 1 milyon km ya da 15 yıllık bir ömür biçiliyor. IP69 sertifikalı bu seçeneğin, 175 Wh/kg değeriyle sektördeki en yüksek enerji yoğunluğuna sahip batarya olduğu belirtiliyor. Firmanın daha önce elektrikli otomobiller için tanıttığı bir batarya içinse de tam 1,5 milyon km ya da 15 yıllık garanti açıklanmıştı.
Şirket bundan önce 10 dakika şarj ile 600 km menzil kazanan batarya ile ses getirmişti. Bu lityum demir fosfat (LFP) batarya, 4C adı verilen ultra hızlı şarj altyapısına destek veren ilk çözüm ve bu sayede sadece 10 dakika şarj ile 600 km menzil kazanabiliyor. Maksimum menzili tam 1.000 km olarak açıklanan bu elektrikli otomobil bataryası, gerçekten etkileyici görünüyor. -20 derece gibi düşük sıcaklıklarda dahi hızlı şarj gücünü kaybetmediği aktarılan batarya, gelecek elektrikli otomobiller için heyecan yaratıyor ve henüz bir elektrikli araç almayanları 1-2 yıl daha beklemeye itecek gelişmeler arasına giriş yapıyor.