Çin merkezli dünyanın en büyük batarya/pil üreticilerinden CATL, elektrikli uçak alanının en önemli isimlerinden olacak.
Çinli CATL şu anda elektrikli gelecek için çok sayıda farklı çözüm geliştiriyor. Firmayı şimdi ise elektrikli uçak tarafı gündeme getiriyor. Bugün markanın geliştirdiği ultra yüksek enerji yoğunluğuna sahip bataryasını, 4 tonluk bir elektrikli uçakta başarılı olarak test ettiği (gerçek uçuş testinde) açıklandı. Bu batarya için henüz detay verilmedi ancak performansının çok iyi olduğu söylendi. Şirket aktarıldığı kadarıyla 2028 yılına kadar 2.000 ila 3.000 km menzile sahip 8 tonluk bir sivil elektrikli uçağı hayata geçirmek istiyor. CATL bundan önce 10 dakika şarj ile 600 km menzil kazanan yeni bir batarya geliştirmesiyle ses getirmişti. Bu yeni lityum demir fosfat (LFP) batarya, 4C adı verilen ultra hızlı şarj altyapısına destek veren ilk çözüm ve bu sayede sadece 10 dakika şarj ile 600 km menzil kazanabiliyor. Maksimum menzili tam 1.000 km olarak açıklanan bu elektrikli otomobil bataryası, gerçekten etkileyici görünüyor. -20 derece gibi düşük sıcaklıklarda dahi hızlı şarj gücünü kaybetmediği aktarılan batarya, gelecek elektrikli otomobiller için heyecan yaratıyor ve henüz bir elektrikli araç almayanları 1-2 yıl daha beklemeye itecek gelişmeler arasına giriş yapıyor. CATL bundan önce batarya garantisinde 1,5 milyon km’ye kadar çıkmasıyla ses getirmişti.
Elektrikli otomobillerin altına yerleştirilen bataryaların bir ömrü bulunuyor. Sürekli şarj ve deşarj sonrasında ömrü azalan bataryaların performansı ve enerji depolama kapasitesi düşüyor, bir süre sonra değiştirilmesi gerekiyor. Peki bu değişim ihtiyacı tam olarak ne zaman oluşuyor? Yapılan çalışmalar sayesinde yeni nesil bataryalar oldukça uzun ömürlü hale getirilmiş durumda. Hatta CATL tarafından geliştirilen yeni bataryaya tam 1,5 milyon km ya da 15 yıllık garanti veriliyor. Bu gerçekten oldukça iyi görünüyor, geliştirilen yeni bataryanın ilk 1.000 şarj döngüsünde hiçbir kayıp yaşamadığı belirtiliyor.
CATL gelişmesi yanında bu da ilginizi çekebilir: Hyundai’den otomatik çalışan şarj robotu