Gelişmiş mobil işletim sistemlerinin yaygınlaşmasıyla birlikte mobil iletişim dünyasında cihazlar marka – model ayrımından işletim sistemi ayrımına doğru kayıyor. Markaya has ve diğer markalarda bulunmayan işletim sistemleri bir yana, açık, ücretsiz işletim sistemleri popülerliğini korumakla kalmıyor, artırıyor da. Bunlara en iyi örnek hiç şüphesiz Google Android. Örneğin Android cihazlar, ilgili modelin dış tasarımı haricinde genelde işletim sisteminin versiyonlarına göre sınıflandırılıyor. Zira sistem aynı olunca, yararlanılabilecek servisler ve kullanılabilecek uygulamalar neredeyse aynı oluyor. Google tarafından ücretsiz olarak sunulan Android işletim sisteminin yaygınlaşmasındaki önemli etkenlerden biri de bu. Diğeri de işletim sisteminin genel performansı ve hızlı bir gelişim süreci yaşıyor olması. Android şu an 2.2 versiyonuna ulaşmış durumda. Bir yandan 2.3 versiyonu üzerinde çalışmalar tüm hızıyla sürüyor. Uygulama dükkanı da gün geçtikçe gelişiyor fakat Android Market’in tüm ülkelerde hizmet vermemesi platformun en büyük eksiği. Android işletim sistemi Microsoft Windows Mobile ve Symbian’a göre çok hızlı gelişim gösterdi. Özellikle elektrik enerjisiyle çalışan kapasitif dokunmatik ekranlar üzerinde hassas dokunmatik performansıyla bu iki mobil platformu geride bıraktı.
Android 2.2
Google tarafından Froyo kod adıyla geliştirilen Android 2.2, arayüz ve servis anlamında birçok yenilikle birlikte geliyor. Arayüzü büyük oranda elden geçirilmiş olan yeni işletim sisteminde ana ekrana menü butonuyla beraber telefon ve internet tarayıcı kısayolları eklenerek daha pratik bir kullanım sağlanmaya çalışılmış. Yenilenen widget altyapısı da daha kullanışlı ve grafik anlamında başarılı widget uygulamaları geliştirilebiliyor. Sistemin sunduğu bir diğer yenilik gelişmiş Exchange sunucu desteği. Exchange sunucu yöneticileri artık mobil cihazları uzaktan yönetebiliyor. Buna cihazı fabrika ayarlarına döndürmek de dahil. Bunun yanı sıra kamera ve galeri arayüzleri de yenilenenler arasında. Son kullanıcıları en heyecanlandıran 2.2 özelliği Wi-Fi bağlantı noktası. Bu özellik sayesinde cihazın sahip olduğu mobil internet bağlantısını Wi-Fi üzerinden diğer cihazlarla paylaşabiliyorsunuz. Ayrıca kullanıcıları bizzat ilgilendirmeyen birçok performans ve altyapı düzenlemeleri sunuyor.
Android 2.2 yeni üretilen cihazlarda sunulacak. Fakat piyasadaki bazı modeller 2.2 versiyona geçiş imkanına sahip. Çoğu Türkiye’de bulunmasa da Nexus One, Motorola Droid, EVO 4G ve HTC Desire mobil iletişim cihazları yeni versiyona güncellenebilecek modeller arasında sayılıyor.
Android 2.3
Google Android işletim sisteminin 2.3 numaralı bir sonraki versiyonu Gingerbread kod adıyla anılıyor. 2011’in başında sunulması beklenen Android 2.3 hakkında fazlaca detaylı bilgi bulunmuyor. Apple ile olan savaşı kazanmak adına yeni standartları oturtmaya çalışan Google, Android 2.3 ile WebM olarak adlandırılan açık kaynak kodlu bir video formatına destek sunacak. Her ne kadar Flash desteğini geliştirerek sunmaya çalışsa da, Apple’ın Flash’a karşı olan olumsuz yaklaşımı sebebiyle internetten video yayınında farklı ‘codec’lerin yaygınlaşmasına cevap niteliğinde bu çalışma sürdürülüyor. İnternet üzerinde içerik sunumunun HTML5 ile birlikte daha fazla tarayıcı uygulamalarına kayması sebebiyle de Google yeni versiyonda bu standartları varsayılan olarak sunacak. Henüz mobil tarayıcılarda yaygınlaşmamış olan HTML5 desteğiyle Android pazar payını artırabilir. İşletim sisteminin yeni versiyonunda ayrıca birçok arayüz ve kullanım güncellemeleri yer alacak.
%29.6
Gartner raporlarına göre Android işletim sistemi 2010 yılı sonunda %17.7 pazar payı ile ikinci sırada yer alırken, 2014 yılı tahminlerine göre %29.6’lık pazar payı ile Symbian’la arasındaki farkı neredeyse kapatıyor.
Uygulama dükkanı
Google Android işletim sistemi için tek bir uygulama dükkanı üzerinde odaklanamadı. Üstelik kendi oluşturduğu asıl Android Market’e Türkiye dahil birçok ülkeden erişime izin vermiyor. Bu sebeple Türkiye’de satılan Android işletim sistemli cihazlarda Market uygulaması bulunmuyor. İnternette Market uygulamasını garanti kapsamı dışında nasıl yükleyebileceğinizi anlatan rehberler mevcut. Fakat oldukça teknik bir işlem. Uzun süre uygulama dükkanı olmadan satılan Android cihazları belki de bu sebepten hak ettiği değeri elde edemedi. Durumu fark eden bazı firmalar kendi Android uygulama dükkanlarını geliştirme yoluna gittiler. Bunlardan ilki hiç şüphesiz Android işletim sistemine en yoğun ilgiyi gösteren Samsung.
Samsung Apps
http://m.tr.samsungapps.com/android
Samsung uzunca bir süredir sattığı mobil cihazlar için uygulamalarını aynı altyapı üzerinden sunuyor. Yeni yeni zenginleştirilmeye çalışılan Android bölümüne başlıkta verdiğimiz adresi ziyaret ederek ulaşabiliyorsunuz. Açılan sayfada Samsung Android Market uygulamasına kısayol bulacaksınız. Bu uygulamayı yükleyerek kolayca içeriğe ulaşabiliyorsunuz. Ne yazık ki içerik henüz zayıf.
Turkcell Uygulamalar
www.turkcelluygulamalar.com
Sattığı Android cihazlara da diğer platformlarda olduğu gibi uygulama hizmeti sunan Turkcell, servise birçok yoldan ulaşma imkanı tanıyor. Başlıkta gördüğünüz internet sitesine bilgisayarınızın tarayıcısını kullanarak girebileceğiniz gibi aynı adresi kullanarak mobil tarayıcıdan da girebiliyorsunuz. Sistem, cihazınıza uygun uygulamalara sizi yönlendiriyor. Turkcell aynı zamanda Android için özel bir market uygulamasını da ücretsiz olarak kullanıma sunuyor. Böylece, tarayıcıyı kullanmadan doğrudan Android Turkcell Uygulamalar ile cihazınıza yeni oyun ve programlar yükleyebiliyorsunuz. Uygulama sayısı maalesef bu markette de az.
Storeoid
www.storeoid.com
Çift hat destekli modelleriyle uzunca bir süredir pazarda olan General Mobile firması da kendi Android Market uygulamasını ve platformunu yapmayı tercih eden firmalardan. Storeoid adıyla hizmet veren platform, yine ister tarayıcıdan, ister özel uygulama üzerinden erişilebiliyor. Ana sayfadaki kısayolu kullanarak yükleyeceğiniz Storeoid uygulaması dahilinde 100’ün üzerinde uygulama ve oyun sunuluyor. Çok zengin
bir market sayılmaz fakat uygulama ihtiyacınızın bir bölümünü
rahatça karşılayacaktır.
Market sorunu
Google açık ve ücretsiz olarak Android işletim sistemini sunuyor. Market platformu ve uygulaması Android işletim sistemine dahil değil. Bu sebeple Google kendisi ve anlaştığı iş birlikçileri dışındaki cihazlar üzerinde kontrole sahip olmadığı için Market uygulamasını vermiyor. Garanti kapsamı dışına çıkarak Market uygulamasına ve platformuna erişmek mümkün. Fakat bunun için cihazı müdahale edilebilir moda alıp (root), genelde forumlarda paylaşılan içinde Market uygulaması bulunan firmware (şirket yazılımı) imajını bulup yüklemeniz gerekiyor.
Yabancı marketler
Türkiye’de hizmet veren bu üç marketin dışında daha birçok yabancı akternatif bulunuyor. Mobil cihazınızda Market uygulaması yok diye popüler uygulama ve oyunlardan yararlanmayacak değilsiniz. İngilizce yayın yapan bu üç siteye de mobil tarayıcınızdan mutlaka göz atın.
• handango.com • mobihand.com • handmark.com
NASIL YAPARIM?
Marketsiz uygulama yükleme
ANDROID işletim sistemli cihazınızda Market uygulaması yoksa aslında pek de üzülmenize gerek yok. Yine kendi sorumluluğunuz altında ve muhtemelen cihazı garanti kapsamı dışında bırakma riskini alarak cihaza internetten edindiğiniz uygulamaları yükleyebilirsiniz.
- Kurmak istediğiniz uygulamayı APK uzantılı dosya şeklinde internetten bulun.
- Bilgisayarınıza Android SDK (yazılım geliştirme kiti) kurmalısınız. Bunun için http://code.google.com/android/intro/installing.html adresini ziyaret edin ve işletim sisteminize uygun olanı indirin.
- http://dl.google.com/android/android_usb_windows.zip adresindeki sürücleri indirin ve kurun.
- Cihaz üzerinden Ayarlar / Uygulama ayarları bölümüne geçin ve bilinmeyen kaynakları aktif hale getirin. Böylece Market dışındaki uygulamaları da yükleyebilirsiniz.
- Yine Ayarlar / SD Card ve telefon hafızası bölümünde USB hafıza desteğini kapatın (daha sonra yeniden aktif hale getirebilirsiniz).
- Windows üzerinde Başlat / Çalıştır komut penceresine ‘cmd’ yazıp onaylayın ve Komut Satırı uygulamasını açın.
- ‘adb install yol/dosya.apk’ yazıp enter tuşuna basarak kurulumu yapabilirsiniz. Burada yol tam olarak dosyanın bulunduğu yeri, ‘dosya’ ise dosya adını temsil ediyor.
Samsung Galaxy S
Samsung tarafından geliştirilen Galaxy ailesinin en son ve en güçlü üyesi I9000 Galaxy S, Android 2.1 işletim sistemiyle çalışan çok gelişmiş bir mobil iletişim cihazı. Sadece 9.9 mm kalınlığında olan Galaxy S üzerinde yüksek çözünürlüklü kapasitif dokunmatik Super AMOLED bir ekran bulunuyor. 4 inç büyüklüğündeki kaliteli ekranın dokunmatik hassasiyeti çok yüksek. Firma tarafından geliştirilen TouchWiz 3.0 arayüzüyle kendine has bir görünüme kavuşan cihaz 3G, HSPA, Wi-Fi, DLNA, Bluetooth ve microUSB bağlantılarına sahip. HD video kaydı yapabilen 5 megapiksellik kamerasıyla görüntüleme ihtiyacınızı neredeyse tamamen karşılayabilecek güçte. Kamera konum etiketi, yüz ve gülümseme algılama özellikleriyle desteklenmiş. 1 GHz ARM işlemci ve 512 MB RAM bellek ile çalışan Galaxy S, entegre A-GPS ve dijital pusula sayesinde konum tabanlı servislerden yararlanma imkanı tanıyor. Popüler sosyal ağlara erişim sağlayan uygulamalar, RDS destekli FM radyo, TV-Out, Google servislerine erişim ve senkronizasyon cihazın sunduğu diğer özellikler arasında. Android meraklılarının yanı sıra ince, kolay kullanımlı, özgün ve güçlü bir mobil iletişim cihazı arayanlar için de en iyi alternatiflerden biri. İşletim sisteminin de verdiği avantajla Samsung Galaxy S üzerinde sık rastlanan formatlara ek olarak DivX, XviD ve FLAC desteği de bulunuyor. Böylece film izleyebiliyor ve ses kayıpsız müzik dinleyebiliyorsunuz. Üstelik 3.5 mm standart kulaklık bağlantısı sayesinde favori kulaklığınızı da kullanabilirsiniz.
Motorola Milestone
Android furyasına kapılan bir başka marka Motorola’nın ilk Android işletim sistemli mobil iletişim cihazı olan Milestone, tam Q klavyeli gelişmiş bir ürün. Üzerinde 3.7 inç büyüklüğünde kapasitif dokunmatik teknolojisiyle çalışan bir LCD ekran bulunuyor. Android v2.0 işletim sistemiyle çalışan Milestone, rakipleri gibi birden fazla dokunuşu algılayabiliyor. 3G üzerinde HSPA desteğiyle mevcut en hızlı mobil bağlantıları destekleyen cihaz, Wi-Fi ve Bluetooth bağlantılarına da sahip. Sürgü mekanizması açıldığında ortaya tam Q klavye ve yön tuşları çıkıyor. Ekran otomatik olarak yatay konuma geçtiğinde yön tuşlarını kullanarak da cihazı yönetebiliyorsunuz. Motorola Milestone üzerinde 5 megapiksel çözünürlük sunan başarılı bir kamera mevcut. Her ne kadar rakipleri gibi HD video kaydı yapamasa da, çift LED aydınlatma ve 720×480 piksel video kaydıyla günlük ihtiyacı karşılayabilir. 600 MHz hızında bir işlemciyle çalışan Milestone, entegre A-GPS ve dijital pusula da sunuyor. Böylece konum tabanlı servislerden ve Google Haritalar üzerinden navigasyon hizmetinden yararlanabiliyorsunuz.
Sony Ericsson XPERIA X10
Sony Ericsson tarafından Xperia serisi dahilinde üretilen X10, 1 GHz Snapdragon işlemcisiyle firmanın en güçlü mobil iletişim cihazlarından biri. 480×854 piksel çözünürlük sunan 4 inç büyüklüğündeki ekran, cihazı piyasanın en büyük ekranlı mobil iletişim cihazlarından biri yapıyor. Yüksek ekran çözünürlüğü kapasitif dokunmatik teknolojisi ile birlikte başarılı ve keyifli bir kullanım sunuyor. Android işletim sisteminin verdiği yazılımsal avantajların yanı sıra donanımıyla da farkını ortaya koyuyor. Xperia X10 1 GHz işlemciye sahip ve kamerası 8 megapiksel çözünürlük sunuyor. Ekrana dokunarak netleme, görüntü sabitleme, yüz ve gülümseme algılama gibi özellikler sunan kamera ile WVGA çözünürlüğünde 30 kare/saniye değeriyle video kaydı da yapabiliyorsunuz. Dahili olarak 1 GB hafızanın yanı sıra 8 GB microSD kart ile birlikte geliyor. 3G, HSPA, Wi-Fi, DLNA ve Bluetooth bağlantıları da X10’u güçlü kılan özellikler arasında. Entegre GPS ve Google servislerine kolay erişim özelliklerini de unutmayalım.
HTC Desire HD
HTC güçlü donanım konusunda öncü olmaya devam ediyor. Son olarak duyurulan HTC Desire HD modeli, piyasadaki en güçlü mobil iletişim cihazı. Android işletim sisteminin 2.2 versiyon numaralı son sürümü ile çalışan Desire HD, 4.3 inç büyüklüğünde dev bir ekrana sahip. Cihazın ekranı kapasitif dokunmatik teknolojisiyle çalışan bir Super LCD (S-LCD). Önceki modellerde AMOLED ekran tercih eden firma, yeni ekran teknolojisinin pil tüketimi, görüş açısı ve doğrudan güneş ışığı altındaki performansı açısından AMOLED ekranlara göre daha başarılı olduğunu söylüyor. HTC Sense UI adı verilen arayüzle çalışan Desire HD, birden fazla dokunuşu algılayabiliyor ve ekranı altında dokunmatik kontrol tuşlarına sahip. İşlem performansı açısından Desire HD modelini en güçlü mobil iletişim cihazı kılan işlemcisi ve yüksek RAM belleği. Cihaz 1 GHz hızında Snapdragon işlemciyle çalışıyor ve 768 MB RAM bellek sunuyor. Bu güçte bir cihazda diğer donanım bileşenleri de geri kalmamış. 3G, HSPA, Wi-Fi 802.11b/g/n, Bluetooth ve microUSB bağlantıları internete erişme ve diğer cihazlara bağlanma anlamında büyük avantaj. HTC Desire HD üzerinde 8 megapiksel çözünürlük sunan bir kamera mevcut. Kamera 720p çözünürlüğünde HD video kaydı imkanı da tanıyor. Entegre A-GPS, dijital pusula, FM radyo, Google servislerine kolay erişim cihazın sunduğu diğer özellikler arasında.
LG GT540 Optimus
Android işletim sisteminin nimetlerinden yararlanmak için illa çok yüksek paralar ödemek zorunda değilsiniz. LG tarafından üretilen ve diğerlerine oranla nispeten daha ucuz bir mobil iletişim cihazı olan GT540 Optimus, Android 1.6 işletim sistemiyle çalışıyor. 3 inç büyüklüğünde dirençsel dokunmatik LCD ekranla çalışan cihaz bu özelliğiyle kapasitif modellere göre geri planda kalıyor. Fakat ekran hassasiyeti kullanılamayacak kadar düşük değil. İnternet bağlantısı için operatör üzerinden 3G ile HSDPA bağlantılarını kullanabileceğiniz gibi Wi-Fi bağlantısıyla da hızlı ve ekonomik internet erişimi gerçekleştirebilirsiniz. Gün geçtikçe önemi artan ve popülerleşen konum tabanlı servisler için de entegre A-GPS unutulmamış. Fakat cihazda dijital pusula bulunmuyor. Android işletim sisteminin verdiği avantajla Google servislerine sorunsuzca erişim ve senkronizasyon imkanı tanıyan Optimus, 3 megapiksel çözünürlüğünde, video çözünürlüğüyle rakipleriyle yarışamayacak zayıf bir kameraya sahip.
General Mobile Fenomen
Çift hat destekli ürünler üreten General Mobile, tasarım ve donanım anlamında hızla ilerlemeye devam ediyor. 3G şebekeler üzerinde HSDPA ile yüksek internet bağlantı hızı sunan cihaz oldukça sade bir tasarıma sahip. 4.3 inç büyüklüğündeki ekranı 800×480 piksel çözünürlükle HTC’nin HD modelleriyle yarışabilecek seviyede. Üstelik ekran kapasitif dokunmatik teknolojisiyle hassas bir kullanım vadediyor. Sadece 12.8 mm kalınlığındaki General Mobile Fenomen, 3G’nin yanı sıra Wi-Fi ve Bluetooth bağlantılarına da sahip. 256 MB RAM bellek ile Android 2.0 işletim sistemi üzerinde çalışan Fenomen General Mobile tarafından geliştirilen Storeoid isimli uygulama ile birçok uygulama ve oyuna da hazır. Tarayıcıdan rehbere kadar Android işletim sisteminin gücüyle üzerine düşenleri başarıyla yerine getireceğine inandığımız cihaz, 5 megapiksel otomatik netlemeli bir kameraya sahip. Cihazın bellek kapasitesi microSD kartlarla 16 GB’a kadar yükseltilebiliyor.
Samsung Galaxy Tab
Her ne kadar Google tarafından Android işletim sisteminin tablet cihazlara tam uyumlu olmadığı açıklanmış olsa da Android tabletlerin ve onlara ilgil gösterenlerin sayısı gittikçe artıyor. Bu konuda öncü markalardan biri olan Samsung, Galaxy serisi dahilinde Galaxy Tab isimli tablet mobil iletişim cihazını duyurdu. Oldukça ince ve hafif bir ürün olan Galaxy Tab, 7 inç büyüklüğünde kapasitif dokunmatik bir LCD ekrana sahip. Ekran çok dokunuşu algılıyor ve iki parmakla yakınlaşıp uzaklaşma imkanı tanıyor. Samsung TouchWiz arayüzü üzerinde parmakla kolay bir kullanım sunan tablet, hareket ve yakınlık algılayıcılarının yanı sıra 3 açılı ‘gyroscope’ ile iPhone 4 kadar yüksek algılama hassasiyeti vadediyor. Kulaklık olmadan telefon olarak kullanılamayan Galaxy Tab, 3G şebeke üzerinde HSPA desteğiyle hızlı mobil bağlantı sunuyor. Ön yüzdeki 1.3 megapiksel kamerayı kullanarak görüntülü görüşme yapabiliyorsunuz. Galaxy Tab’i bilgisayara ve klavye gibi çevre birimlerine bağlamak için alt kısımdaki özel bağlantı noktasını kullanıyorsunuz. Wi-Fi 802.11n desteği ile en hızlı kablosuz ağlara da bağlanabiliyorsunuz. Arka yüze bir de 3 megapiksellik orta seviye bir kamera eklenmiş. Tüm bu özellikleriyle büyük bir gelişmiş mobil iletişim cihazı havasında olan Samsung Galaxy Tab, 1 GHz işlemci ve 512 MB RAM bellek ile çalışıyor. Android 2.2 işletim sistemi ile gelen cihazın diğer özellikleri arasında A-GPS, dijital pusula, Full HD video oynatma ve TV-Out bulunuyor.
Toshiba Folio 100
Toshiba Folio 100, 10 inç büyüklüğünde ekrana sahip. Android işletim sisteminin 2.2 sürümüyle çalışan tablet aynı zamanda GSM şebekesi üzerinden telefon olarak da kullanılabiliyor. Standart Android arayüzü sekme ve widget uygulamalarıyla Toshiba tarafından özelleştirilmiş. Nvidia Tegra 2 işlemcisi sayesine HD videoları sorunsuzca oynatan Folio 100, Flash destekli Opera tarayıcısıyla yüklü olarak geliyor. İşlem performansı rakiplerine göre biraz daha zayıf olsa da üzerinde standart HDMI ve USB bağlantı noktaları bulunuyor. Cihazın arka yüzünde kamera bulunmuyor fakat önde 1.3 megapiksel çözünürlük sunan bir web kamerası mevcut. Böylece internet üzerinden görüntülü görüşme yapabiliyorsunuz. 3G desteği ve Wi-Fi 802.11 b/g/n kablosuz bağlantıları sayesinde internete her an erişme imkanı tanıyor. 16 GB dahili hafızası bulunan Toshiba Folio 100’ün bellek kapasitesini SD kartlarla artırabiliyorsunuz.
Archos 101
İlginç ürünleriyle tanıdığımız Archos, tablet serisini Archos 101 ile sürdürüyor. Android 2.2 işletim sistemiyle çalışan büyük bir tablet bilgisayar olan Archos 101 üzerinde 10.1 inç büyüklüğünde kapasitif dokunmatik bir ekran bulunuyor. Cihazın gerekli tüm bağlantı ve tuşları sol yan yüzde toplanmış. Güç ve ses düğmelerinin hemen altında 3.5 mm standart kulaklık bağlantısı, yine standart boyutta bir USB ve microUSB bağlantı noktaları bulunuyor. Hafıza kartı girişi de microUSB bağlantısının hemen altına yerleştirilmiş. Archos 101, microSDHC kartları destekliyor. Ayrıca doğrudan yüksek çözünürlüklü televizyonlara bağlayabilmeniz için bir de HDMI bağlantı noktası yerleştirilmiş. Bilgisayarın arkasında farklı açılarda masaüstünde durmasını sağlayan bir ayak bulunuyor. Standart Android tuşları ise (geri dönme, ana ekran gibi) dokunmatik olarak tasarlanmış ve sağ yana yerleştirilmiş. 8 ve 16 GB kapasite seçenekleri ile satışa sunulan Archos 101 telefon olarak kullanılamıyor. Kablosuz olarak internete erişmek için Wi-Fi bağlantısını kullanıyorsunuz.
Toshiba AC100
Eğer sadece dokunmatik ekran üzerinde bilgisayar kullanmak size göre değilse Android işletim sistemli taşınabilir bilgisayarlara göz atabilirsiniz. Alışılagelmiş katlanabilir ekran ve klavyeli yapıda olan Toshiba AC100 mevcut seçenekler arasındaki en iyi alternatiflerden. Nvidia Tegra platformuna ait Tegra 250 Mobile işlemciyle çalışan taşınabilir bilgisayarın işlem hızı 1 GHz. Ana hafıza olarak Toshiba AC100 üzerinde SSD tercih edilmiş (Solid State Disc). 8 GB kapasiteli SSD sayesinde bilgisayar hem daha dayanıklı, hem de daha az enerji tüketen bir yapıya bürünüyor. 512 MB kapasiteli DDR2 RAM bellekleri de hesaba kattığımızda, Android işletim sistemi üzerinde oldukça yüksek performans göstereceğini söyleyebiliriz. 16:9 oranlı ekranı üzerinde 1024×600 piksel çözünürlük sunan Toshiba AC100, bağlantı açısından rakiplerinden geri kalmıyor. Kulaklık, mikrofon gibi standart bağlantıların yanı sıra 1080p HD video aktarabilen standart HDMI bağlantısı, 1 adet standart USB, 1 adet mini USB ve çoklu kart okuyucuya sahip. İnternet üzerinden görüntülü görüşme yapabilmek için de ekranın hemen üzerinde bir web kamerası yerleştirilmiş. Kablosuz bağlantı olarak Bluetooth ve Wi-Fi bulunuyor. 802.11n desteğiyle hızlı kablosuz ağlara bağlanmaya da hazır. Sadece 870 gram ağırlığında olan bu küçük ve pratik taşınabilir bilgisayar, onlarca Toshiba yazılımı ile birlikte geliyor.
Acer Aspire One D250
Piyasadaki bir başka Android işletim sistemli taşınabilir bilgisayar, Acer tarafından üretilen Aspire One D250. Boyutlarıyla oldukça küçük ve her yere taşıyabileceğiniz pratiklikte. Farklı renk seçenekleriyle satışa sunulan bilgisayarın Microsoft Windows işletim sistemli versiyonu olduğu gibi Android ile çalışan versiyonu da bulunuyor. Android işletim sisteminin taşınabilir bilgisayarlardaki ilk örneklerinden olan D250, 1.6 GHz hızında ATOM işlemci ve 1 GB DDR2 RAM bellek ile çalışıyor. Ekran büyüklüğü 10.1 inç olan Aspire One D250’nin bu donanımı, özünde Windows veya MacOS kadar komplike olmayan Android işletim sistemi ile birlikte çoğu kullanıcının ihtiyacını karşılayabilecek kadar yüksek performans sunuyor. Entegre kamerası ile internet üzerinden görüntülü görüşme yapabileceğiniz bilgisayarda Wi-Fi bağlantısı da bulunuyor. Standart VGA ekran
çıkışı, ethernet ve kart okuyucu cihazın sunduğu diğer özellikler arasında.
HP Compaq Airlife 100
Android işletim sisteminin mobil iletişim cihazlarına özel olarak üretilmesi, bilgisayarlarda kullanılmasını normal işletim sistemlerine göre biraz zorlaştırıyor. HP Compaq ailesi dahilinde üretilen yeni Airlife 100, Android işletim sistemine en iyi adapte edilmiş taşınabilir bilgisayar olarak karşımızda. Netbook tarzındaki bilgisayar 10.1 inç ekran büyüklüğüne sahip. Onu rakiplerinden ayıran özelliği ise ekranının dokunmatik olması. Böylece bu küçük bilgisayarı parmakla da kontrol edebiliyorsunuz. 1 GHz hızında işlemciyle çalışan Airlife 100, entegre 3G modeme de sahip. Böylece istediğiniz yerde operatör üzerinden internete hızlı ve pratik bir şekilde erişebiliyorsunuz. Klavyesi büyük tuşlardan oluşan bilgisayar rahat bir kullanım sunuyor. Ayrıca touchpad’in iki yanına eklenen özel Android tuşları sayesinde arayüzü çok daha etkili bir şekilde yönetebiliyorsunuz. 16 GB kapasiteli SSD’si bulunan Airlife 100, firma tarafından verilen bilgiye göre tam şarj ile 12 saat kesintisiz kullanılabiliyor.
Twitter
Android işletim sistemi için Twitter tarafından geliştirilen bu resmi uygulama, Twitter servisine en ideal erişimi sunuyor. Android versiyonunda iPhone’a göre bile daha başarılı grafiklere sahip bir uygulama tasarlayan Twitter, uygulamayı ücretsiz olarak kullanıma sunuyor.
Adobe Photoshop
Kameralı mobil iletişim cihazınızla çektiğiniz fotoğraflarda zaman zaman ufak düzenlemeler yapmak isteyebilirsiniz. Konunun uzmanı Adobe, Photoshop Express uygulamasıyla çektiğiniz fotoğraflar üzerinde kırpma, döndürme ve parlaklık artırma gibi basit düzenlemeler yapabiliyorsunuz.
WordPress
Blog sitesinde WordPress altyapısını kullananlar için biçilmiş kaftan olan bu uygulama, sitenizi mobil cihazınız üzerinde yönetme imkanı tanıyor. Uygulama üzerinden yeni blog girdisi düzenleyip yayınlayabiliyor, yorumları yönetebiliyor ve hatta yeni yorumlardan anında haberdar olabiliyorsunuz.
Dropbox
Basitçe internet üzerinde disk alanı servisi olarak özetlenebilecek Dropbox, Android işletim sistemli cihazınız üzerinden dosyalarınıza istediğiniz an erişme imkanı tanıyor. Bilgisayarınıza kuracağınız uygulama ile eş zamanlı çalışan bu uygulama ile mobil cihazınıza doküman yüklemekle uğraşmanıza gerek kalmıyor.
Advanced Task Killer
Android Market dahilinde en çok indirilen uygulamalardan biri olan Advanced Task Killer, arka planda çalışan uygulamaları yönetmenizi sağlıyor. İster tek tek, ister tümünü birden kapatabilir, uygulamalar arasında geçiş yapabilir veya otomatik moda alarak boş RAM bellek miktarını yüksek tutabilirsiniz.
eBuddy
Çoğu mobil platform için en başarılı anında mesajlaşma uygulamalarından biri olan eBuddy sayesinde Android işletim sistemli mobil cihazınızdan Google Talk’tan Live Messenger’a (MSN), Yahoo Messenger’dan Facebook Chat’e kadar birçok mesajlaşma servisine bağlanabiliyor ve sevdiklerinizle metinsel iletişim kurabiliyorsunuz.
Shazam
Kısaca müzik tanımlama servisi olarak tanıtılabilecek Shazam, çalıştırdığınız anda ortamdaki sesi bir süre kaydediyor. Ardından kendi sunucularına yollayarak şarkının tanımlanmasını sağlıyor. Sonrasında size şarkı ile ilgili detaylı bilgiler gönderiliyor. Tüm bu işlemler sadece birkaç saniyede gerçekleşiyor. Ücretsiz sürümde kullanım kısıtlı.
Astro FIle Manager
Çoğu teknoloji meraklısı kapalı kutu cihazlardan hoşlanmaz. Kendi kurcalayabilsin, kontrol elinde olsun ister. Dosya yönetim uygulamaları da bu açıdan olmazsa olmazlar arasındadır. Android işletim sitemi için geliştirilen Astro File Manager ile cihazın tüm dizin sistemine erişebilir ve kontrolü kendi elinize alabilirsiniz.
ToonWarz
Android için geliştirilen FPS tarzında bir oyun olan ToonWarz, eğlenceli karakterleriyle şimdilerde çok konuşuluyor. Benzer iPhone oyunlarında olduğu gibi ekran üzerindeki dokunmatik kontrollerle yönetilen oyunun kontrolleri düzenlenebiliyor. Ayrıca zararlı öğeleri kapatabiliyorsunuz. Kontrollere alıştıktan sonra uzun süre sıkılmadan oynayacağınız bir oyun olacak.
Cestos
Android platformundaki en başarılı çok oyunculu oyunlardan biri olan Cestos, ücretsiz olmasıyla da ilgi çekiyor. 2-4 kişinin aynı anda oynayabildiği oyunu kavramak biraz zaman istiyor. Amacınız curling sporuna benzer bir şekilde rakip bilyelerini uzay boşluğuna yollamaya çalışmak. Bunda açı ve hız çok önemli.