Yapay zekâ merkezli sohbet botu ChatGPT, alanda çok ses getiriyor. Peki sistem rakipsiz mi? Cevap daha şimdiden hayır.
Yapay zekâ sohbet botu ChatGPT, sundukları ile inanılmaz kapıları aralayan bir sistem ve kesinlikle alanda rakipsiz değil. Yukarıda da dediğimiz gibi daha şimdiden ChatGPT yerine kullanabilecek alternatifler bulunuyor. Bunların başında yeni Microsoft Bing yer alıyor. Son detaylarına burada yer verdiğimiz Bing, ChatGPT ile aynı temel üzerine kuruluyor ancak Microsoft tarafından özelleştiriliyor. ChatGPT’ten farklı bir temel üzerine kurulan bir diğer yapay zekâ sohbet botu, son detaylarına burada yer verdiğimiz Google imzalı Bard. Bard, ChatGPT ve yeni Bing’den farklı olarak henüz herkes tarafından kullanılamıyor. Alanda Facebook, Instagram ve WhatsApp’ın çatı şirketi olan Meta da çalışmalar yapıyor. Firma en son detaylarına burada yer verdiğimiz alanın geleceğine yönelik çalışma planları ile ses getirmişti. Ortaya çıktığı kadarıyla eski OpenAI çalışanları tarafından kurulan Anthropic firması da Claude isimli bir yapay zekâ sohbet botu üzerinde çalışıyor. Bu firmaya Google’ın 2022 yılında tam 300 milyon dolar yatırım yaptığı aktarılıyor.
You.com’un yapay zekâ destekli sohbet botu arama konusunda kullanıcılara şimdiden yardımcı olurken, Çinli alışveriş devi Alibaba da alanda çalışmalar yapan isimler arasında bulunuyor. Hatta bu konuda 2017’den beri çalıştığı bilinen firma, birebir rakip yapıdaki ChatGPT alternatifini yakında kullanıma sunmaya hazırlanıyor. Kaynaklara göre bir diğer Çinli teknoloji devi Baidu da mart ayında “Ernie Bot” isimli bir yapay zekalı sohbet botu ile ses getirmeye hazırlanan isimler arasında yer alıyor. Snapchat’in detaylarına burada da yer verdiğimiz üzere direkt olarak uygulamasına “My AI” adı altında getirdiği ChatGPT için, önümüzdeki dönemde çok daha fazla sayıda seçeneğin ve rakibin karşımıza çıkması bekleniyor. Çünkü bu alanda Samsung ve Apple gibi teknoloji devlerinin de kapalı kapılar ardında önemli çalışmalar yaptığı biliniyor.
ChatGPT en son dikkat çeken bir Elon Musk açıklaması ile gündeme gelmişti. ChatGPT’nin arkasında yer alan firma OpenAI’ın Sam Altman ile beraber kurucu ortaklarından olan Musk, artık şirket ile bir bağa sahip deği ve bu aralar OpenAI’ı oldukça eleştiriyor. Musk, yakın zaman önce Twitter’da yazılan “Elon Musk yapay zekanın uygarlık için en büyük risklerden biri olduğunu ve düzenlenmesi gerektiğini söylüyor. O, buna karşın OpenAI’nin kurucularından…” mesajına cevap verdi. Musk bu mesaja cevap olarak “OpenAI, Google’a karşı bir denge unsuru olması için açık kaynaklı (Bu yüzden ona “Open-açık-AI adını verdim) yapıda, kâr amacı gütmeyen bir şirket olarak kuruldu. Ancak şimdi Microsoft tarafından etkin bir şekilde kontrol edilen kapalı yapıda, kâr amaçlayan bir şirket haline geldi. Kuruluşta niyetim hiç de bu değildi.” yazdı.
Yani OpenAI’ın son halinden memnun olmayan ve zaman zaman Twitter’dan ChatGPT’yi de eleştiren mesajlar paylaşan Musk, bu yüzden ChatGPT’ye bir alternatif geliştirmek adına çalışmalara başladı. The Information’da yer alan yeni bir habere göre dünyanın en zengin insanı olan Musk, yapay zekâ konusunda çalışacak yeni bir laboratuvar kurmak için son haftalarda alanın öne çıkan bazı yapay zekâ araştırmacılarıyla temasa geçti.