ChatGPT için özel talimatlar sistemi herkese açıldı

09 Ağustos 2023 20:31

OpenAI tarafından geliştirilen üretken yapay zeka sistemi ChatGPT için son güncelleme ile gelen özel talimatlar sistemi herkese açıldı.

Halen inanılmaz yüksek bir kullanım oranına sahip olan ChatGPT için geçtiğimiz ay yapılan son güncellemenin merkezinde, çok kullanışlı “özel talimatlar” altyapısı yer alıyordu. OpenAI’ın açıklamasına göre bu özellik, ChatGPT’ye her konuşmaya otomatik olarak uygulanmasını istediğiniz bir özel istek ya da bağlam vermenizi sağlıyor. Peki bu tam olarak ne işe yarıyor? Örneğin sohbet botundan sık sık iş için bir metin oluşturmasını istiyorsanız, bu özellik sayesinde ChatGPT’yi her açtığınızda ona “oluşturacağın metin resmi dilde olsun ya da şu tarzda olsun” demenize gerek kalmıyor. Sistem bunu daha önce söylediğiniz için biliyor ve yeni içeriğe otomatik olarak uyguluyor. Bu sistem sayesinde sohbet robotuna sizin hakkınızda her zaman bilmesi gereken şeyleri ve sorularınıza nasıl yanıt vermesini istediğinizi çok açık şekilde belirtebiliyorsunuz. Uzun vadede büyük zaman kazandırma potansiyeli olan özellik, üretken yapay zekayı özelleştirme / kişiselleştirme konusunda atılmış büyük bir adım oluyor. Özel talimatlar sistemi ilk aşamada sadece aylık ücreti bulunan Plus kullanıcıları tarafından kullanılabiliyordu ancak bunun yakında değişeceği söylenmişti. Beklenen adım direkt olarak bugün atıldı, sistem Avrupa Birliği ülkeleri ve İngiltere haricindeki tüm pazarlardaki ücretsiz kullanıcılara da açıldı.

ChatGPT kısa süre önce bir soruşturmayla da gündeme gelmişti. Kaçıranlar için FTC (ABD Federal Ticaret Komisyonu), geliştirici OpenAI firması hakkında soruşturma başlattı. Bu soruşturma kapsamında FTC, iki farklı alana odaklanıyor. Federal Ticaret Komisyonu, ChatGPT ile bir anda inanılmaz patlama gören OpenAI’ı spesifik olarak “veri toplama” ve “yanlış bilgi yayınlama yoluyla tüketicilere zarar verme olasılığı” nedenleriyle soruşturuyor. FTC, aktarılan habere göre bu hafta şirkete 20 sayfalık bir mektup gönderdi ve önemli taleplerde bulundu. Şirkette büyük dil modellerinin (GPT-4 gibi LLM’ler) geliştirilmesi ve eğitiminin yanı sıra veri güvenliği ile ilgili belgeler talep edildi. FTC, OpenAI’ın dil modellerinin eğitiminde kullanılan bilgileri nasıl analiz ettiğini ve yanlış bilgilerin ChatGPT kullanıcılarına gösterilmesini nasıl engellediği ya da engellemeye çalıştığı konularında da ayrıntılı bilgi istedi. Kurum ayrıca şirketin sağladığı API’ların sistemlere nasıl bağlandığı ve üçüncü tarafların erişimi özelinde verilerin nasıl korunduğu hakkında da bilgi almak istiyor. Bu olayın daha sonra önemli bir davaya dönüşebileceği ya da şirkete yönelik ciddi kuralların getirilmesine yol açabileceği aktarılıyor, iki taraf da şimdilik konu hakkında yorum yapmıyor.

ChatGPT davaları yanında bu da ilginizi çekebilir: Renault tarafından hazırlanan uçan araç çalışması

Paylaş