reklamı kapat

POPÜLER

OpenAI ChatGPT LOG

ChatGPT için sunulan Derin Araştırma aracına ücretsiz abonelere de açık yeni versiyon eklendi

OpenAI tarafından geliştirilen ChatGPT için sunulan Derin Araştırma aracına ücretsiz abonelere de açık yeni versiyon eklendi.

Uzun zamandır kullanımda olan Derin Araştırma aracı, ChatGPT kullanıcılarının internet üzerinde çok detaylı araştırmalar yapmasına imkan veriyor. İnternet üzerindeki onlarca siteye ve dokümana/rapora bakarak kullanıcılara detaylı bir rapor sunan Derin Araştırma aracı için artık daha hafif ya da minimal bir sürüm de bulunuyor. Ücretsiz kullanıcılara da sunulan bu versiyon, kişilere daha fazla sayıda detaylı arama imkanı tanıyacak. Bu konuda bir açıklama yapan OpenAI şunları aktardı: “Derin Araştırma için çıkan yeni versiyon, OpenAI o4-mini’nin özel bir sürümüyle destekleniyor. Yeni sürüm, standart Derin Araştırma kadar akıllı, ancak işletilmesi önemli ölçüde daha ucuz. Bu sürümde derinlik ve kalite korunurken, yanıtlar genellikle daha kısa olacak. Derin Araştırma’nın orijinal versiyonunda sınırlara ulaşıldığında, sorgular otomatik olarak yeni hazırlanan hafif versiyona geçecek.”

Bundan önce bir açıklama dikkat çekmişti. OpenAI CEO’su Sam Altman, X’teki “OpenAI’ın ChatGPT’ye “lütfen” ve “teşekkür ederim” diyen insanlar yüzünden ne kadar para kaybettiğini (elektrik masrafı açısından) merak ediyorum.” paylaşımına şu cevabı verdi: “Yerinde harcanmış on milyonlarca dolar.” Milyonlarca kullanıcı, duygusu olmayan bir makine ile konuştuklarını bildikleri halde ChatGPT ve benzeri yapay zeka sistemlerine kibar davranmayı tercih ediyor. Özellikle “teşekkür ederim” veya “eyvallah” gibi son cevaplar yeni bir girdi döngüsü yarattığından şirketlerin sunucu sistemlerine güzel ancak gereksiz yükler bindiriyor. Sam Altman geçtiğimiz ay “Kapasite sıkıntısı farklı sorunlara neden olabilir.” uyarısında bulunmuştu.

Kullanıcı sayısı sürekli artan OpenAI, açık olarak yüksek talebe GPU yetiştiremiyor. Bu konuda yaptığı son açıklamada durumu şimdilik kontrol altına aldıklarını belirten, ancak yeni hizmetlerin ve özelliklerin gecikebileceğini ifade eden Altman, kapasite sorunları nedeniyle bazı problemlerin ortaya çıkabileceğini ve servislerin normalden daha yavaş çalışmaya başlayabileceğini de söylemişti. “İşleri hızlandırmak için elimizden geldiğince hızlı çalışıyoruz.” diyen Altman, sunucu sistemlerinde Nvidia’dan aldığı özel GPU’ları kullanıyor. Meta, X, Microsoft, Amazon ve Google gibi teknoloji devler, de Nvidia’dan GPU aldığı için sunucu sistemlerini istediği seviyede büyütemeyen OpenAI, son aylarda sık sık yoğun kullanıcı talebi karşısında “GPU’larımız eriyor/yanıyor” ifadesini kullanıyor.

OpenAI gelişmeleri yanında bu da ilginizi çekebilir: Motorola’nın uzaktan kablosuz şarj teknolojisi