Geçtiğimiz günlerde resmi olarak duyurulan ChatGPT rakibi Google Bard, yapılan gösterime göre direkt olarak böyle çalışacak.
Biliyorsunuz OpenAI imzalı ChatGPT, masaya koyduğu inanılmaz imkanlar ile Google gibi internet devlerini ciddi şekilde endişelendirdi. The New York Times’ın haberine göre Google’ın CEO’su Sundar Pichai, şirketteki çeşitli çalışma gruplarına ChatGPT’nin şirketin arama motoru bölümü üzerinde yarattığı tehdidi ele almaları talimatını verdi. Henüz internet üzerinden yani Google’dan veri çekmeyen, çektiği zaman daha da gelişmiş ve güçlü bir alternatif halini alacak olan ChatGPT, birçok kişi tarafından “Google’ı bitirecek sistem” olarak görülüyor ve Google da bunun farkında bulunuyor. ChatGPT’nin yapabildiklerini gördükten sonra şirket içerisinde “acil durum” ilan ettiği aktarılan Google üst yönetimi, 2023’te yapay zekâ konusunda birden fazla gösterime hazırlanıyor. İşte bu gösterim için ilk adım geçtiğimiz günlerde atıldı ve karşımıza daha önce de bilgileri gelen “Bard” çıktı.
Direkt olarak ChatGPT rakibi bir sohbet botu olan Google Bard, Google’ın Paris merkezli etkinliğinde gösterildiği kadarıyla kişilere bir özet sunma görevini üstlenecek. Kendi cevapları yanında standart Google sonuçlarını da karşımıza getirecek sistem hakkında konuşan şirketin Kıdemli Başkan Yardımcısı Prabhakar Raghavan, “Yeni yapay zekâ özellikleri, karmaşık bilgileri ve çoklu bakış açılarını doğrudan arama sonuçlarında birleştirmemize yardımcı olacak” dedi ve ekledi: “Bu sayede -büyük resmi- tek bakışta görebilecek ve ardından hızlıca farklı açıları keşfetmeye devam edebileceksiniz.” Sorulan “Elektrikli bir arabanın iyi ve kötü yanları nedir?” sorusuna iyi ve kötü yanları kategorilere ayırarak verebilen (Cevap hemen altta görülebilir) Google Bard, şimdilik çok güçlü görünüyor ve çok kullanışlı olacak izlenimi oluşturuyor. Google bugün yapay zekâ odaklı önemli bir açıklama da yaptı. Firma yapay zekâ tarafından oluşturulan içeriklerin arama yönergelerine aykırı olmadığını belirtti. Yani şu an daha çok hatalı bilgiler ile ses getiren yapay zekâ üretimi içerikler, arama sonuçlarında sorunsuz olarak görünecek.
Ay bitmeden ChatGPT gibi herkesin kullanımına açılacak sistem, halen geliştirme aşamasında (Bu açıdan bazı hatalar yapabiliyor) yer alıyor. Google’ın CEO’su Sundar Pichai, aracı kullanıcıların sorularını yanıtlayacak ve karşılıklı sohbete girebilecek “deneysel bir yapay zekâ hizmeti” olarak tanımlıyor ve Bard’ın LaMDA’yı (Language Model for Dialogue Applications) temel aldığını aktarıyor. “Yeni ve yüksek kaliteli yanıtlar sağlamak için internetteki bilgilerden yararlanıyor” bilgisi verilen Google Bard, bu açıdan ChatGPT’ten daha geniş bir alana odaklanıyor.
İnternet devinin bu yıl kendi arama odaklı sohbet robotu demosu da dahil olmak üzere 20’den fazla yapay zekâ ürününü piyasaya sürmeyi planladığı aktarılıyor. Firma bu bağlamda 8 Şubat tarihinde bir etkinlik düzenleyecek ve burada 40 dakikalık bir sunum yaparak özellikle arama ile yapay zekâ taraflarına odaklanacak. Etkinlikte Google’ın ChatGPT’ye rakip olacak diğer bazı güçlü çözümleri için de ön gösterim yapması bekleniyor.
Bu arada Google’ın bugün başka bazı önemli duyuruları da oldu. Firma birçoğu Türkiye’de açılmayacak Çeviri, Haritalar ve Arama odaklı birçok duyuru gerçekleştirdi. Google Maps’in “Immersive View” sistemini yeni ülkelere getiren firma, “çoklu arama” özelliği ile görsel ile metin aramayı bir araya getirebiliyor, Google Lens’in daha iyi görsel çeviri sistemi küresel olarak devreye alıyor ve yakında Google Çeviri’nin yapılan çevirilerde daha fazla detay verebilir hale geleceğini aktarıyor. Bu detaylı sonuçlara ilk aşamada Türkçe dil desteği verilmiyor.