ChatGPT rakibi Google Bard herkese açıldı. Ayrıca yeni dil modeli PaLM 2’ye geçildi ve Adobe Firefly entegrasyonu getirildi.
Direkt olarak ChatGPT rakibi bir sohbet botu olan Google Bard, geçtiğimiz aylarda ABD ve İngiltere merkezli olarak test amaçlı olarak kullanıma açılmıştı. Bir bekleme listesi üzerinden erişime açılan sistem, bugün itibarıyla aralarında Türkiye’nin de olduğu 180 farklı ülkede aktif edildi ve bekleme süreci de tamamen ortadan kaldırıldı. Hemen şimdi direkt olarak burada deneyebileceğiniz Bard, artık sürpriz şekilde son detaylarına burada yer verdiğimiz Adobe Firefly entegrasyonuna da sahip. Bu sayede kişiler direkt olarak Bard’a komut vererek Firefly üzerinden yazarak görsel üretimi yapabiliyor. Bu arada koyu arayüz moduna kavuşan Bard artık PaLM değil daha yetenekli GPT-4 benzeri PaLM 2 dil modelini (Bard şu an İngilizce, Korece ve Japonca’yı destekliyor. Yakında dünyanın en popüler 40 dilinin destekleneceği aktarılıyor) temel alıyor. Google, Bard’ın geçtiğimiz haftalarda kod oluşturma, hata ayıklama ve kod açıklama yeteneği kazandığını da duyurmuştu. Bard, firmanın açıklamasına göre C++, Java, JavaScript ve Python dahil olmak üzere 20 programlama dilinde yazabiliyor. Google’ın diğer ürünleriyle entegrasyona da sahip olan Bard, son sürümüyle özellikle kod açıklama altyapısı ile yeni programcıları çok memnun edebilecek izlenimi oluşturuyor. Kodların neden çalışmadığını anlamanıza da yardımcı olacak yapay zekâ temelli sohbet botu, Google’a göre şu aşamada kodlama konusunda bazı hatalar yapabiliyor, sistem eğer hatasını bulursanız kendi kodlarını da kontrol edebiliyor. Google Bard’a “Verdiğin bu kod düzgün çalışmadı tekrar bakar mısın ya da şu hatayı düzeltir misin?” denilebiliyor.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Bard son dönemde daha çok çalışan yorumları ile gündemde yer ediniyor, sistem Google’ın çalışanlar arasında çok iyi karşılanmıyor Daha önce Bard için “çok aceleye getirildi” yorumu yapılmış, sohbet botu için çalışanlardan “aceleye getirilmiş, beceriksizce ve komik derecede dar bir görüş alanına odaklanıyor” şeklinde yorumlar gelmişti. Bu konuda hedef noktası direkt olarak Google CEO’su Sundar Pichai olmuştu çünkü sistemin çıkışını CEO hızlandırmıştı. Daha sonra ise Google çalışanlarının sohbet botunu “işe yaramazdan daha kötü“ ve “patolojik bir yalancı“ olarak nitelendirdiği ortaya çıkmıştı. Bir kez daha Bard’ın çok aceleye getirildiğini belirten çalışanların, sistemin erkenden piyasaya sürülmemesi için yöneticilere yalvardığı da öğrenildi.
Google Bard yanında bu da ilginizi çekebilir: Renault tarafından hazırlanan uçan araç çalışması