OpenAI tarafından geliştirilen ve son dönemde çok ses getiren ChatGPT, yazılım dünyasında da inanılmaz dikkat çekiyor.
Öncelikle nedir bu ChatGPT? OpenAI imzalı yapay zekâ teknolojisi, direkt olarak buradan giriş yapılarak herkes tarafından ücretsiz olarak kullanılabiliyor. ChatGPT, henüz prototip aşamasında ve doğal dili anlayarak doğal dilde yanıt verebilen bir yapay zekalı sohbet robotu olarak karşımızda bulunuyor. Sistem sorduğunuz sorulara ya da normal olarak yazdıklarınıza çok ilginç ve detaylı cevaplar verebiliyor, bunun için insan elinden çıkmış gibi görünen metinler üretilmesini sağlayan derin öğrenme temelli dil modeli GPT-3.5’i kullanıyor. Dinamik yapısı sayesinde takip sorularını yanıtlayabilen, hatalarını kabul edebilen, yanlış önermelere itiraz edebilen ve uygunsuz talepleri reddedebilen sistem, bir hafızaya da sahip.
Bu sayede ChatGPT ile gerçekleştirilen sohbetlerde daha önce söylediğiniz ve aldığınız cevaplar da değerlendirmeye alınıyor. Türkçe dil desteği de olan ChatGPT, başlıkta da dediğimiz gibi yazılım dünyasında gerçekten çok ses getirdi. Çünkü yapay zekâ sistemi Türkçe olarak yazdığınız istekleri dahi saniyeler içerisinde koda dökebiliyor. Örneğin sisteme Türkçe olarak şunu sorduk: “Phyton ile bir hesap makinesi uygulaması yapmak istiyorum bana yardımcı olabilir misin?” Sistemin buna cevabı evet oldu ve bize cevap olarak şunları aktardı:
“Evet, memnuniyetle yardımcı olabilirim. Bir hesap makinesi uygulaması yapmak için aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz:
1: İlk olarak, bir Python dosyası oluşturun ve dosyayı açın.
2: İlk olarak, kullanıcıdan iki sayı girmesini isteyin ve bu sayıları kullanarak işlem yapılacak sayıları tanımlayın. Örneğin:
3: Daha sonra, kullanıcıdan hangi işlemi yapmak istediğini sorun ve bu işlemi yapmak için gerekli kodu yazın. Örneğin:
4: Bu kod parçacığı, kullanıcıdan bir işlem seçmesini ve bu işlemi yaparak sonucu ekrana yazdırır. Daha fazla işlem seçeneği eklemek veya daha kapsamlı bir hesap makinesi uygulaması yapmak isterseniz, bu kodu düzenleyebilirsiniz. Umarım bu bilgiler yardımcı olmuştur. Eğer daha fazla yardıma ihtiyacınız olursa, lütfen tekrar sorun.”
Bu konuda örnekleri artırmak mümkün. Örneğin başka yazılımcıların paylaştığı ChatGPT tarafından oluşturulan iki farklı kod hemen aşağıda yer alıyor:
Sistem ile kod oluşturma konusunda şunu mutlaka belirtmek gerekiyor. ChatGPT aynı soruya her zaman aynı yanıtı vermiyor. Yapay zekâ yanıtlarında zaman zaman farklı yöntemler gösterebiliyor ve bu durum bazı kara karışıklıkları yaratabiliyor. Bu açıdan sistemden kodlama özelinde iyi yararlanmak için ne istediğinizi tam olarak bilmeniz ve bunu test edebilecek bilgiye sahip olmanız gerekiyor. Hepsine ek olarak bazen ilk seferde yanıt alınamıyor, ekstra denemeler de yapmak gerekiyor.
Şimdilik test aşamasında olan ve henüz internetten veri arama özelliği olmayan (O geldiği zaman işin rengi daha da değişecek) altyapı, önümüzdeki yıl bir API olarak yazılım geliştiricilere satılacak. Geliştiriciler bu sohbet edilebilen botu isterlerse kendi yazılımları içerisine entegre edebilecek.