ChatGPT’yi geliştiren OpenAI, kendi yapay zeka çipini üretmek istiyor

19 Temmuz 2024 15:23

OpenAI, kendi yapay zeka çipini üretmek istiyor. Firma bunun için başta Broadcom olmak üzere birçok farklı üretici ile görüşüyor.

OpenAI, gelen haberlere göre çip konusunda tedarik sorunlarını gidermek ve alanın lideri Nvidia’ya olan bağımlılığı azaltmak için kendi yapay zeka çipini geliştirme konusunda Broadcom ve diğer yarı iletken şirketleriyle görüşmeler yapıyor. Bu amacı için Google’da farklı çip çözümleri üzerinde çalışmış bazı isimleri bünyesine kattığı söylenen şirket, bu konudaki planlara büyük önem veriyor. OpenAI, daha fazla müşteri ve daha güçlü sistemler için alabildiği kadarıyla yapay zeka çipi almak istiyor ancak tedarik sorunları buna engel oluyor. OpenAI şirketinin CEO’su Sam Altman da uzun zamandır çip yatırımı konusunda gündeme geliyor. WSJ’nin bir haberine göre Altman geçtiğimiz aylarda dünyanın çip üretim kapasitesini genel olarak artıracak, yeni nesil yapay zeka sistemlerine şimdiye nazaran daha etkili şekilde güç verecek bir teknoloji girişimi için fon toplamak adına Birleşik Arap Emirlikleri hükümeti de dahil olmak üzere çok sayıda yatırımcıyla görüştü.

Altman’ın aklından geçen projenin 5 trilyon ila 7 trilyon dolar arasında devasa bir kaynak gerektirebileceği söyleniyor ve bu gerçekten inanılmaz görünüyor. Bazı bilgiler ise Abu Dabi’nin devlet destekli yatırım şirketi MGX’in Altman’a büyük hedefi için destek olabileceğini gösteriyor. Yatırım adına aktif olarak görüşmelerin yapıldığı, Abu Dabi’nin kendisini dünyanın dört bir yanındaki küresel ortaklarla birlikte yapay zeka teknolojisinin merkezine koyacak bir yapı oluşturmayı düşündüğü belirtiliyor. Buna ek olarak Singapurlu Temasek Holdings’in OpenAI şirketine yatırım yapmak için görüşmelerde bulunduğu da biliniyor.

Altman bildiğimiz kadarıyla üretken yapay zeka sistemleri için temiz enerji üretiminde bir devrime ihtiyaç olduğunu aktarıyor ve yatırım turları kapsamında o tarafa da odaklanıyor. Üretken yapay zeka sistemlerine güç veren sunucular tahmin edebileceğiniz üzere çok enerji harcıyor, burada düşük maliyetle sürdürülecek bir yapı için ufak yapılı nükleer füzyon jeneratörü gibi gelecek çözümlerine ihtiyaç bulunuyor.

Sam Altman haberleri yanında bu da ilginizi çekebilir: Motorola’nın uzaktan kablosuz şarj teknolojisi

Paylaş