HBO’nun Chernobyl dizisiyle beraber 1986’daki nükleer felaket yeniden gündeme oturmuş durumda. Bu felaketle yeni tanışanların aklında ise bir soru var: Bölge şu an ne durumda?
HBO, Chernobyl dizisiyle beraber 25-26 Nisan 1986‘da gerçekleşen ancak etkileri yıllar sonra dahi devam eden Çernobil felaketini televizyonlara taşıdı. 5 bölüm sürecek olan mini seri, izleyicilerin beğenisini kazanırken; şimdiden en çok beğenilen diziler listesinde bir numaradaki yerini aldı. Ukrayna’nın Belarus sınırındaki Çernobil şehrine kurulan nükleer tesiste yaşanan patlama sonrası alınan kararlar ve dönemin Sovyet Birliği’nin doğru bilgiyi gizlemesi sonucu yıllar sürecek etkide bir felakete tüm dünya tanıklık etti. Tüm bu patlama ve yayılımdan yaklaşık 36 saat sonra boşaltılan şehrin ne halde olduğunu merak ediyor olabilirsiniz. Nükleer tesis patladıktan sonra Çernobil’e ne oldu?
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Patlamanın etkisi
1986’da gerçekleşen bu olayın yankıları Türkiye’de de kendini göstermişti. O dönemlerde yetişkin olanların net bir şekilde hatırladığı bu felaket sonrası radyoaktif bulutlarla yayılım Avrupa’nın pek çok şehrine ulaştı. Patlamanın kendisi ve beraberinde getirdiği radyasyon hastalığı ile ilk etki olarak 31 kişi hayatını kaybetti. Söz konusu alanı arındırmak için çalışan yüz binlerce insan ise gelecek aylarda ve yıllarda ölümle yüzleşti. Patlamanın ölümcül etkisini hesaplamak çok kolay değil. Ancak Dünya Sağlık Örgütü, söz konusu patlama sebebiyle kanserden ve radyasyon zehirlenmesinden yaklaşık 4.000 insanın öldüğünü tahmin ediyor.
Patlama sonrası 30 km’lik alanda yaşayan insanlar tahliye edildikten sonra ise bölge hayalet kasabaya dönüşmüş durumda. Nükleer felaketin bölge doğasına etkisi de yıkıcı oldu elbette. Bölgeye yakın ormanlık alanlardan biri günümüzde “Kızıl Orman” ismiyle anılıyor. Ölü çam ağaçlarının pas renkli iğnelerinin boyadığı orman hala dünya üzerindeki en radyoaktif alanlardan biri olarak isimlendiriliyor. Hayatta kalan hayvanlarda mutasyon gözlemlenirken davranışsal bozukluklara da rastlanmış. Peki şimdilerde bölgede neler oluyor?
Chernobyl gezileri
Çernobil artık turistler için bir gezi alanı. Şehir için özel turlar hazırlanıp düzenleniyor. Elbette radyoaktif alanların hala etkili olduğu noktalar tur paketine dahil değil. Ancak radyoaktivite açısından minimum zarar görünebilecek bölgelerde hayalet şehri gezmek mümkün oluyor. Her yıl binlerce insan, felaketin izlerini görmek için şehri ziyaret ediyor.
Bölgenin bazı sakinleri ise yıllar sonra yeniden şehre dönmüş durumda. Eski nükleer alanın tersine yeni bir enerji santrali bölgede temiz enerji üretiyor. Solar panellerin kullanıldığı bu santral 2.000 apartmana yetecek kadar elektrik üretebiliyor.
Bölge ise ağırlıklı olarak vahşi hayvanların alanı olmuş durumda. Hayvanlarda mutasyon izleri devam ederken, bölgede yaşamın tamamen ölmediğini belirtelim.
Chernobyl dizisi yayınına devam ediyor. Patlama ve sonrasında yaşananlara ilişkin hikayeyi anlatan dizi 4. bölümünü 27 Mayıs‘ta yayınlayacak. Finali ise 3 Haziran’da yapacak olan dizinin fragmanını haberin devamından izleyebilirsiniz.
İlgili video
Dizinin fragmanı