1986 tarihli Çernobil nükleer santrali patlamasını konu alan Chernobyl dizisi finale yaklaşıyor. Dizinin Türk izleyiciler için de anlamı büyük.
Chernobyl 4. bölüm yayın için artık saatleri sayarken, Çernobil faciasını konu alan dizinin en sıkı takipçileri arasında Türkiye’deki izleyiciler yer alıyor. 26 Nisan 1986‘da Ukrayna ve Belarus sınırındaki Çernobil nükleer santralinin patlaması, Türkiye’nin de içinde bulunduğu büyük çaplı bir alanı etkiledi. Patlamanın ardından ilk 36 saatte yetkililerin elle tutulur bir çözüm ortaya sunmamasının ötesinde, o dönemlerin Sovyetler Birliği bilgiyi yabancı ülkelerden de saklamak istedi. Ancak radyoaktif bulutların İsveç ve hatta Norveç’e kadar uzaması, Amerika’nın uydu görüntüleri derken hızla yayılan radyasyonu gizlemenin bir yolu yoktu. O dönemlerde yetişkin olanlar, olayın Türkiye yansımasını da hayli iyi hatırlıyor. Bu sebeple bu dizi aslında bazı açıklanmamış noktaları Türkiye’deki izleyici için de açıklığa kavuşturuyor.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Chernobyl patlamasının Türkiye’ye etkisi
Çernobil patlamasının ardından havaya karışan radyoaktif dumanların ilerleyişi sadece Avrupa ülkelerini değil Türkiye’yi de doğrudan etkiledi. Özellikle Karadeniz’in etkilendiği bu patlamada radyoaktif yağmurlar çay üretimini vurdu. Patlamanın ardından 3 Mayıs’ta Trakya’ya ve takibinde Doğu Karadeniz’e ulaşan radyoaktif bulutlarla bölgenin radyasyon oranı 7 kat artarken, etkisi elbette patlamanın hemen yanı başındaki insanlarda olduğu gibi kendini göstermedi. Bu korkunç kaza Türkiye’de ilerleyen zamanlarda Karadeniz bölgesinde ciddi artış gösteren kanser vakalarıyla kendini iyiden iyiye belli etti. O dönemlerde Türkiye’de hayli hafife alınan kazanın bedeli ticarette de kendini gösterdi.
Türkiye’den fındık alımını durduran Avrupa ülkelerinin yanı sıra Hollanda Sağlık Bakanlığı tarafından Türkiye’de üretilen çaylardaki radyasyon oranının çok yüksek olduğu açıklanarak satın alımlar iade edildi. Fındık ve çay satışlarına ilişkin iade ve satın alım durdurma kararlarını burada görüntüleyebilir, etkilenen diğer ülkelerin ticaretine yansımalara da ulaşabilirsiniz. Günümüzde dahi bu sorunun etkileri kendini göstermeye devam ediyor. 2017’de Amerika’da One Blood Foundation’a kan bağışında bulunmak isteyen bir Türk’ün kan bağışı reddedilmiş ve gerekçe olarak Çernobil patlaması gösterimişti.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Çernobil’in Türkiye’deki etkisi üzerine Melda Keskin‘in 26 Nisan 1996 tarihli raporuna buradan ulaşabilirsiniz.
Chernobyl dizisi o dönemden bu yana aslında Türkiye’de etkisini hala hissettiren bir konunun başlangıcını gözler önüne seren bir yapım olduğu için Türkiye’den büyük ilgi görüyor. Sosyal medya ise dönemin açıklamalarının ekran görüntüleriyle çalkalanmaya devam ediyor…
Dizinin 4. bölümü 27 Mayıs’ı 28 Mayıs’a bağlayan gece 04:00’da yayınlanacak.
İlgili video
Dizinin fragmanı