Chery Türkiye fabrikası Samsun’da kurulabilir

27 Ekim 2024 15:20

Bugün ortaya atılan son iddialara göre Çin merkezli otomobil devlerinden Chery tarafından kurulacak Türkiye fabrikası Samsun’da olabilir.

Sözcü’de yer alan habere göre Çinli otomotiv şirketi Chery’e özel yasal düzenleme yapıldı. Samsun’da kurulacak organize sanayi bölgesinde Chery’e yer verilmesi bekleniyor. Bu gelişme hakkında şunlar aktarıldı: “Samsun’da ikinci bir OSB’nin kurulması için çalışma yapıldı. Tekkeköy’de 318 hektarlık alanda çok sayıda firmanın üretim yapabileceği bir alan belirlendi. Çalışmalar sürerken Çinli Chery’ye de OSB’de geniş bir yer verileceği duyuldu. Bu yerin önce OSB’den tahsis yapılan firmalardan kesinti yapılarak karşılanması planlandı. OSB kıyı şeridinde kurulduğu için Kıyı Kanunu’nda değişiklik yapılması gerektiği fark edilince TBMM’ye sunulan vergi paketinin içerisine bir cümlelik madde eklendi. Bu maddeyle sadece OSB’nin kuruluşuna izin talep ediliyordu. Ancak vergi paketi geri çekilince bu madde de boşa düşmüş oldu. Sonunda formül, görüşmeleri devam eden tüketici yasasıyla ilgili teklife madde eklenmesi yoluyla bulundu. Ancak işin içine Chery girince OSB kurulmasına ilişkin izne bir de ‘genişleme izni’ eklendi. Üstelik kamu arazisi üzerinde gerçekleştirilecek genişleme için devlete para ödenmemesi de yasayla garantiye alındı.”

Türkiye’de de yer alan Çinli otomobil devlerinden Chery, dün bir açıklama yaparak 15 milyonuncu aracını banttan indirdiğini duyurmuştu. Bu gelişme hakkında yapılan açıklamada şunlar aktarıldı: Dünyanın önde gelen otomotiv üreticilerinden Chery Grubu, yenilikçi ürünleri ve yüksek kalite anlayışıyla başarı basamaklarını birer birer tırmanmaya devam ediyor. Üst düzey performans sergileyen markalarıyla satış temposunu hızla artıran Chery Grubu, önemli bir kilometre taşına daha ulaştı. 19 Ekim 2024 tarihinde grubun Mısır, Brezilya, Kazakistan ve Malezya’daki üretim tesislerinden aynı anda Chery markalı araçlar banttan indi.

Grup eş zamanlı olarak Çin’deki Wuhu üretim üssünde 15 milyonuncu aracı kutlamak için bir tören düzenledi. Grubun Brezilya’daki üretim üssünde banttan inen 15 milyonuncu Chery, TIGGO 8 modeli oldu. Olağanüstü başarılar dizisi Chery’nin 5 kıtada gerçekleştirdiği sıçramanın ve son olarak sınırları aşan 15 milyon araç satış başarısının temelini oluşturuyor. Chery, son 27 yılda, kullanıcıların dünya genelinde sevdiği otomobilleri yaratmak için küresel teknolojiyi, standartları ve fabrikaları kullandı.”

Törende konuşan Chery Group Yönetim Kurulu Başkanı Yin Tongyue, “1’den 15 milyona ulaşmak, sadece ürün adetlerindeki artış ya da Chery’nin büyümesi adına önemli bir atılım değil, aynı zamanda imkansızı mümkün, mümkün olanı da daha büyük imkanlara dönüştürme kararlılığını gösteriyor. Chery, bir sonraki 15 milyona ilerlerken, sadece satış büyümesi için değil, aynı zamanda kalite, yapısal optimizasyon ve marka değerindeki gelişmeler için de çaba göstererek, daha keyifli, çeşitli ve farklılaştırılmış marka seçenekleri sunarak küresel kullanıcılara odaklanacak, teknolojiyi geliştirecek ve küreselleşmeye devam edecek” dedi.

Chery gelişmeleri yanında bu da ilginizi çekebilir: Etkileyici görünen elektrikli motosiklet konsepti: Zero SR-X

Paylaş