Dünyanın en kalabalık ülkelerinden olan Çin, resmi bir çalışma üzerinden çocukların telefon kullanımını limitlemek istiyor.
Akıllı telefon bağımlılığı birçok ülkede ciddi bir sorun olmuş durumda. Bu konuda şimdiye kadar bazı önemli adımlar atan Çin, bu sefer direkt olarak gündelik kullanımı limitlemek istiyor. Telefonlara, tabletlere ve dizüstülere özel bir “çocuk modu” eklemeyi düşünen ülke, bunun üstünden yasal olarak uygulanması zorunlu limitler devreye almak istiyor. Şu an taslak aşamasında olan çalışma resmileşirse, ülkede 8 yaş altı çocuklar günde 40 dakika, 8-15 yaş arası çocuklar günde bir saat, 16-17 yaş arasındaki çocuklar ise günde iki saat telefon kullanabilecek. Ayrıca, her yaş için geçerli olacak yasaklı saatler de masada yer alıyor. Çocuk modu açılan bir telefon söylendiği kadarıyla akşam 10 ile sabah 6 arasında kullanılamayacak. Buna ek olarak bazı içerik yasakları da masada. Ülke üç yaşın altındaki çocuklara sadece şarkılar ve ses odaklı içeriklerin gösterilmesini istiyor. 12-16 yaş arasındakilere ise eğitim ve haber içeriklerinin gösterilebileceği aktarılıyor.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Bundan önce çocuklar ve telefon kullanımı konusunda UNESCO gündeme gelmişti. Kurum, yaşanan sınıf içi aksaklıklar ile mücadele etmek, öğrenme sürecini iyileştirmek ve çocukları siber zorbalıktan korumaya yardımcı olmak için akıllı telefonların tüm okullarda yasaklanmasını tavsiye ediyor. UNESCO, aşırı akıllı telefon kullanımının eğitim performansının düşmesiyle bağlantılı olduğuna ve yüksek ekran süresinin çocukların duygusal durumları üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olduğuna dair kanıtlar bulunduğunu söylüyor. Konu hakkında bir açıklama yapan kurumun üst düzey isimlerinden Audrey Azoulay, “Akıllı telefon, tablet veya dizüstü bilgisayar olsun, öğrencilerin sınıfta ya da evde aşırı teknoloji kullanımı, dikkat dağıtıyor ve öğrenme üzerinde zararlı bir etkiye yol açabiliyor” dedi.