Uzay araştırmalarına oldukça önem veren ve Ar-Ge çalışmaları yapan Çin, 450 basketbol sahası boyutunda olan “Five-hundred-meter Aperture Spherical Radio Telescope” (FAST) adlı dev teleskopunu resmi olarak faaliyete geçtiğini duyurdu.
Yapımına 2011 yılında başlanan FAST‘in Çin hükümetine maliyeti ise yaklaşık 1,2 milyar dolar. Porto Riko‘da bulunan 300 metre çapındaki Arecibo‘dan daha büyük olan FAST, dünyanın en büyük radyo teleskopu unvanına da sahip oldu. FAST’in verileri analiz etmedeki hızı ise Arecibo’dan 10 kat daha fazla. Yetkililer, FAST ile birlikte Çin’in uzay araştırmaları ve evrenin keşfi ile alakalı büyük bir adım atacağı görüşünde. Astronomların kafasında yer alan evrenin haritası hakkındaki soru işaretlerinin de FAST ile birlikte netlik kazanacağı düşünülüyor.
4.450 adet panelin bir araya gelmesi ile oluşan devasa teleskop, veri toplama görevine resmi olarak başladı. FAST, dünyanın en büyük teleskopu olmasının yanı sıra oldukça etkileyici veri toplama yeteneklerine de sahip. Halihazırda kullanılan teleskoplardan 2 kat daha hassas yapıya sahip olan FAST’in, yapılan son testlerde 1.351 ışık yılı uzaktaki bir yıldızdan radyo dalgaları alabildiği tespit edildi. Çin hükümeti, FAST’in yapım aşaması ve sonrası için en sağlıklı veriyi elde etmesi adına yakın noktalarda konaklayan toplamda 9 bin vatandaşını farklı yerleşim yerlerine taşıdı. Çin ayrıca düzenlediği program ile 2020 yılında Mars‘a astronot göndermeyi hedefliyor. Gelişmiş devletlerin bu hamlelerin ardından uzaylılar ile tanışma yolculuğumuz daha da hızlacak gibi gözüküyor.