Çin’in yapay güneş çalışmasında inanılmaz başarı

15 Kasım 2018 22:00

Dünyanın teknoloji merkezi halini alan Çin, yapay güneş projesinde çok önemli sayılacak bir başarıya imza attı. Gerçek anlamda gerçek Güneş geçildi.

Nükleer füzyondan gelen temiz ve sınırsız enerjiye Çin’in deneysel Gelişmiş Süperiletken Tokamak’ı (EAST) sayesinde bir adım daha yaklaşıldı. Ülkenin yapay güneş olarak adlandırdığı bu füzyon reaktörü, kısa süre önce yapılan denemede tam 100 milyon derece sıcaklığa ulaştı. Gerçek Güneş’in merkez sıcaklığından tam altı kat daha yüksek ısıya ulaşan EAST, açıklandığı kadarıyla daha önceki denemeleri de ikiye katladı. Yapılan son denemede 10 MW seviyesinde ısıtma gücü elde eden yapay güneş, 2006 yılında faaliyete geçmişti. Radyoaktif atık içermeyen ve sera gazı emisyonu sorunu yaratmayan bu sistem, büyük ve uzun vadeli enerji üretimi için çok büyük önem arz ediyor deniyor. 2017 yılındaki denemesinde 50 milyon derecelik ısı elde edilen EAST, 100 milyon derece ile sınırları gerçekten sonuna kadar zorluyor.

Çin, yapay güneş ile büyük adımlar atıyor

Bu santralin amacı güneşin içerisinde gerçekleşen nükleer füzyona benzer şekilde ısı elde etmek olarak açıklanıyor. Geleceğe yönelik gerçekten önemli olan proje, henüz sürekli kullanımda uzakta bulunuyor. Ancak bu proje üzerinde uluslararası destekle birlikte aktif olarak çalışılmaya devam ediliyor.

İlginizi Çekebilir

Uçan motosiklet modelleri gerçek oldu

Paylaş