Çin, kendi uzay istasyonu için astronot gönderdi; işte detaylar

17 Haziran 2021 09:31

Dünyanın en kalabalık ülkelerinden Çin, ISS yani Uluslararası Uzay İstasyonu gibi kendi uzay istasyonunu kuruyor. Bu konuda büyük bir adım daha atılmış durumda.

Çin, hep söylediğimiz gibi elindeki inanılmaz büyük maddi güç ve teknoloji ile uzay yarışında daha fazla aktif olmak istiyor. Bu yüzden ülke kendi uzay istasyonunu kuruyor ve bunun için Tianhe isimli ilk modül hali hazırda uzaya atılmış durumda.

Tianhe, geçtiğimiz aylarda Long March-5B Y2 roket modeli ile atıldı ve kurulumu devam eden uzay istasyonunun tam olarak merkezinde yer alıyor.

Daha önce duyduğumuz kadarıyla Çin’in kendi uzay istasyonunu tamamlaması için toplam 10 farklı kalkışa ihtiyacı bulunuyor. Yani süreç biraz zaman alacak ancak yıllar almadan tamamlanabilecek.

Peki bu istasyonu bugün gündeme getiren ne oldu? Kısa süre önce ülke, Jiuquan Satellite Launch Center merkezli Long March roket kalkışıyla kendi uzay istasyonunun merkez birimine üç astronot gönderdi.

Firmanın son beş yıldaki ilk insanlı görevinde uzaya çıkan Nie Haisheng, Liu Boming, ve Tang Hongbo isimli astronotların, Shenzhou-12 uzay aracı ile Tianhe’e gideceği ve burada üç ay kalacağı aktarılıyor.

Tianhe içerisinde astronotların yaşayabileceği bir alan bulunuyor. Astronotların tam amaçları ise Tianhe’yi aktif olarak çalışır hale getirmek olacak. Bundan sonra Dünya’ya dönüş yapılacak.

Çin, kendi uzay istasyonu ile çok ses getiriyor

Çin’in kendi istasyonu, modüller tamamen bir araya getirildiği zaman ISS yani Uluslararası Uzay İstasyonu’ndan ciddi anlamda daha ufak olacak.

Peki Çin bunu neden yapıyor? Çin’in Uluslararası Uzay İstasyonu’na erişimi, casusluk korkuları nedeniyle bulunmuyor. Bu yüzden ülke kendi araştırmaları için kendi merkezini kuruyor.

Çin’in kendi uzay istasyonuna başka ülkelerin de destek vereceğini belirtelim. Sürpriz olmayacağı üzere bu ülkeler arasında ABD yer almıyor.

İlginizi Çekebilir

Türkiye’de satılan Samsung Galaxy A52’nin içine yakında bakın

Paylaş