Dünyanın en kalabalık ülkelerinden Çin, ISS yani Uluslararası Uzay İstasyonu gibi kendi uzay istasyonunu kuruyor. Bu konuda ilk adımlar atıldı.
Çin, elindeki inanılmaz büyük maddi güç ile uzay yarışında daha fazla aktif olmak istiyor ve bu konuda büyük bir adım atıyor.
Ülke ciddi ciddi kendi uzay istasyonunu kuruyor ve bunun için Tianhe isimli ilk modül hali hazırda uzaya atılmış durumda.
Tianhe, geçtiğimiz günlerde Long March-5B Y2 roket modeli ile atıldı ve kurulan uzay istasyonunun tam olarak merkezinde yer alıyor.
Gelen son bilgilere göreyse Çin’in kendi uzay istasyonunu tamamlaması için toplam 10 farklı kalkışa ihtiyaç duyacak. Yani süreç biraz zaman alacak ancak yıllar almadan tamamlanabilecek.
Çin’in kendi istasyonu, modüller tamamen bir araya getirildiği zaman ISS yani Uluslararası Uzay İstasyonu’ndan ciddi anlamda daha ufak olacak.
Peki Çin bunu neden yapıyor? Çin’in Uluslararası Uzay İstasyonu’na erişimi, casusluk korkuları nedeniyle bulunmuyor. Bu yüzden ülke kendi araştırmaları için kendi merkezini kuruyor.
Çin’in kendi uzay istasyonuna başka ülkelerin de destek vereceğini belirtelim. Sürpriz olmayacağı üzere bu ülkeler arasında ABD yer almıyor.
Geçtiğimiz hafta ISS de gündemdeydi. Elon Musk’ın şirketi SpaceX, ISS’e bir kez daha dört astronot götürmeyi başardı.
Bu son görevde SpaceX yine kendini fazlasıyla kanıtlamış Falcon 9 roket modelini ve Crew Dragon kapsülünü kullanmıştı.
SpaceX’in en büyük hedefi ise biliyorsunuz Mars’a gitmek ve burada bir insanlı koloni kurabilmek. Peki firma bunun yapabilecek mi?
Eğer Starship roket modeli beklendiği gibi bir başarıya ulaşırsa yapılacak gibi görünüyor. Aktif olarak testleri yapılan Starship, henüz gerçek kullanımdan uzakta ancak çok ama çok güçlü bir roket.
Bu güç sayesinde insanoğlu gelecekte kızıl gezegen Mars üzerine gidebilecek. Ancak bunu elbette zaman gösterecek.