Uzaydan internet sunan ve artık çok geniş hale gelen SpaceX Starlink hizmeti bugün bir kez daha Çin odaklı bir haberle gündemde yer alıyor.
Burada bir kez daha diyoruz çünkü SpaceX Starlink ve Çin ilk defa gündeme gelmiyor. Starlink hizmeti sürekli olarak büyüyor ve bu durum bazı ülkeleri endişelendiriyor. Rusya’nın Ukrayna işgalinde Ukrayna’ya yardım için de aktif olarak kullanılan Starlink, özellikle Çin özelinde ciddi bir endişe yaratıyor. Örneğin büyük ülke geçtiğimiz yıl Starlink sistemi ulusal güvenliklerini tehdit ederse diye bazı savunma mekanizmaları geliştirmek istiyor haberiyle gündeme gelmişti. Burada ilk amaç Starlink ağını kapatmak ya da Çin içerisinde kullanılmaz hale getirmek. Starlink uydularını kapatmak için patlatmayı dahi düşünen ülke, bunu yapabilecek uzay gücüne sahip durumda. Buna ek olarak tüm Starlink uydularını takip etmek adına özel sistemler geliştirmeyi de hedefleyen Çin, Starlink’in askeri amaçlar için kullanılabileceğini aktarıyor. SpaceX Starlink daha çok sivil bir sistem olarak görünüyor ancak ABD ordusundan yatırım alıyor ve kurumlara yönelik paketi bulunuyor. Çinli bilim adamları, Starlink’in savaş uçaklarının ve insansız hava araçlarının iletişim hızlarını 100 kattan fazla artırabileceği konusunda uyarıyor. Çin ayrıca Starlink uydularının ileride daha farklı donanımlar ile donatılabileceğini ve ABD’nin uzaydan casusluk / saldırı faaliyetlerine yardım sağlayabileceğini iddia ediyor.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Çin bu konuda başka bir plan daha yapıyor. Araştırmacılar, Çin’in dünyanın dört bir yanındaki kullanıcılara uzaydan internet hizmeti sağlamak ve Elon Musk’ın Starlink’ini bir seviyeye kadar bastırmak için alçak dünya yörüngesinde devasa bir uydu ağı kurmayı planladığını belirtiyor. Bunun için alçak dünya yörüngesine kısa sürede tam 13 bin uydu göndermek istediği aktarılan Çin, verilen bilgilere göre şu an ‘GW’ kod adıyla geçen proje kapsamında rakip ağları (Amazon da uzaydan internet istemi kuruyor) gözetleyebilecek ve göndereceği uyduları Starlink karşıtı görevler yürütmek için kullanılabilecek. Araştırmacılar Starlink’in yörüngeye 40 bin uydu yerleştirmeyi hedeflediğini ve bu sayının Çin’in gözetleme ve savunma kapasitesinin üstesinden gelemeyeceği kadar fazla olduğunu söylüyor. İşte bu yüzden erken davranmak isteyen Çin, bu alçak dünya yörüngesine kendi yerleştireceği uydular ile ihtiyaç olduğunda Starlink’in bağlantılarını bozabilir ve bu uyduları tüm dünyayı daha rahat ve detaylı şekilde gözetlemek adına kullanabilir. Alçak dünya yörüngesine 13 bin uyduyu çok sayıda görev ile kendi başına götürebilecek kapasitede olan Çin, artık kendi uzay istasyonuna da sahip bir ülke konumunda.