reklamı kapat

POPÜLER

Çin

Çin tarafından atılan roketteki sorun yüzünden uzay çöplüğüne yüzlerce yeni parça eklendi

 - Güncelleme: 09 Ağustos 2024 10:27

Son yıllarda uzay konusunda gerçekten çok büyük çalışmalar yapan Çin, geçtiğimiz günlerde uzaydan internet yarışına resmen dahil olmuştu.

Çin, Long March-5 Y8 roketin kullanıldığı son kalkışla beraber alçak dünya yörüngesine uzaydan internet sunacak ilk uydularını (18 adet) çıkardı. “Thousand Sails” adı verilen ağ için yörüngeye 15 binden fazla uydu çıkarmak ve bu uydular ile sadece ülke içinde değil küresel olarak uzaydan internet sunmak isteyen Çin, 2025 itibarıyla 640’dan fazla uyduya ulaşmayı hedefliyor. Ülkeyi uzay konusunda şimdi gündeme getiren ise son görevde yaşanan sorun oldu. Yapılan açıklamaya göre Long March-5 Y8 roketin ilk aşaması, uzaydan internet sunacak uyduları bıraktıktan sonra parçalarına ayrıldı. Bu yüzden 300 farklı takip edilebilir parçanın yörüngeye yayıldığı, toplamda ise 900 farklı parçanın uzay çöplüğüne eklendiği söylendi. Durum hakkında bir açıklama yapan SpaceX, bu parçaların şimdilik Starlink ağı için önemli bir risk oluşturmadığını söyledi. Şirket yaptığı açıklamada, “Oluşan enkaz Starlink uyduları için önemli bir risk teşkil etmiyor. Ancak olayın yüksek bir irtifada (~800 km) meydana gelmesi nedeniyle parçaların bir kısmının yıllarca uzayda kalması muhtemel.” dedi.

Çin geçtiğimiz aylarda uzaydan interneti ticari olarak sunan en büyük isim SpaceX Starlink’e yönelik bir açıklamayla dikkat çekmişti. Biliyorsunuz, SpaceX’in Starlink hizmeti sürekli olarak büyüyor ve bu durum bazı ülkeleri endişelendiriyor. Rusya’nın Ukrayna işgalinde Ukrayna’ya yardım için de aktif olarak kullanılan Starlink, özellikle Çin’de bir endişe yaratmıştı. Ülke bir açıklama yapmış ve Starlink sistemi ulusal güvenliklerini tehdit ederse diye bazı savunma mekanizmaları geliştirmek istediğini dile getirmişti. Burada ilk amaç Starlink ağını kapatmak ya da Çin içerisinde kullanılmaz hale getirmekti. Starlink uydularını kapatmak için patlatmayı dahi düşünen ülke, bunu yapabilecek uzay gücüne sahip.

Buna ek olarak tüm Starlink uydularını takip etmek adına özel sistemler geliştirmeyi de hedefleyen Çin, Starlink’in askeri amaçlar için kullanılabileceğini aktarıyor. SpaceX Starlink daha çok sivil bir sistem olarak görünüyor ancak ABD ordusundan yatırım alıyor. Çinli bilim adamları, Starlink’in savaş uçaklarının ve insansız hava araçlarının iletişim hızlarını 100 kattan fazla artırabileceği konusunda uyarıyor. Çin ayrıca Starlink uydularının ileride daha farklı donanımlar ile donatılabileceğini ve ABD’nin uzaydan casusluk/saldırı faaliyetlerine yardım sağlayabileceğini iddia ediyor.

Çin adımları yanında bu da ilginizi çekebilir: Sony’nin yeni konsept elektrikli otomobil ile tanışın

İLGİLİ HABERLER