Dünyanın en kalabalık ülkelerinden Çin, uzay konusunda önemli çalışmalar gerçekleştiriyor. Gelecek planlarına bakıldığı zaman ise nükleer uzay aracı yolda görünüyor.
Çin‘in uzay programını China Aerospace Science and Technology Corporation şirketi üstleniyor. Uzay sektöründe dünya devi olmak için bir yol haritası hazırlayan şirket, en çok nükleer uzay aracı hedefiyle dikkat çekiyor. Nükleer denizaltılara alıştığımız günümüzde süreci uzaya taşımak isteyen şirket, bunu 2040 yılında gerçeğe dönüştürmek istiyor. Bu proje hakkında henüz detaylı bilgiler vermeyen CASC, nükleer güce sahip uzay aracıyla uzun uzay yolculuklarına hazırlanıyor. Gücünü bünyesine yerleştirilecek nükleer reaktörden alacağı söylenen araç, kağıt üzerinde riskli olmasına rağmen büyük potansiyel vadediyor. CASC buna ek olarak 1970’den bu yana kullandığı Long March roket ailesini de genişletmek istiyor. Bu noktada Long March 8‘i 2020 yılında, Long March 9‘u ise 2030’da operasyonel hale getirmeyi hedefleyen şirket SpaceX‘e rakip olmaya hazırlanıyor.
Çin, nükleer uzay aracı ile gözünü uzaklara dikiyor
Asteroit madenciliği, yıldızlararası yolcuklar ve uzaya dayalı bir güneş enerjisi istasyonu gibi büyük projeler için nükleer aracın büyük fayda sağlayabileceği yapılan tahminler arasında yer alıyor. Bu uzay aracıyla uzayın derinliklerini keşfetmek isteyen CASC, büyük bir hayalin peşinde gidiyor. 2025 yılında yeniden kullanılabilir bir uzay aracı geliştirmek istediğini de belirten şirket, bunu de uzay turizmi için kullanmak istiyor.