Çin, 2016 yılında kendi uzay istasyonu Tiangong-1‘in kontrolünü tamamen kaybettiğini açıklamıştı. Dünya’ya düşecek olan uzay istasyonu nasıl bir tehlike arz ediyor?
Uzaya gönderilen uydu ve uzay araçlarının sonu genellikle Dünya’ya düşmek oluyor. Araçlar atmosferde ilerledikçe parçalara ayrılıp giderek küçüldüğü içinse büyük bir tehlike arz etmiyor. Tehlikeli olabilecek bir durum söz konusuysa yani devasa bir uzay aracıysa düşüşü gerçekleştirecek olan, devletlerin bunun için genelde bir B planı hatta C planı bulunuyor. Söz konusu büyük aracın iticileri varsa örneğin, okyanusa düşecek şekilde bu iticiler çalıştırılabiliyor. Ya da uzaya motor bağlantısı bulunan ikinci bir araç göndererek düşen aracın yönü değiştiriliyor. Tiangong-1’de ise iki durum da imkansız. Zira Çin uzay istasyonuyla ilgili tüm kontrolü tamamen kaybetmiş durumda.
2011 yılında uzaya gönderilen Tiangong-1’in görev süresinin 2013’te sonlanması bekleniyordu. Ancak bunu uzatmaya karar veren Çin hükümeti 2016’da aracın kontrolünü yitirdiğini ve nereye düşeceğini bilmediklerini açıklamak zorunda kalmıştı. 2017’de düşmesi beklenen aracın 2018’in mart ayında Dünya’ya düşeceği söyleniyor. Peki Tiangong-1 neden tehlike arz ediyor? Tiangong-1 yaklaşık 8.600 kg ağırlığında devasa bir araç. Dünya’ya düşen uzay aracının yaklaşık yüzde 10 ile 40 arası bir kütlesinin sağ kalacağı tahmin ediliyor. Bu da 907 kg ile 3.600 kg arasında değişen bir ağırlık demek. Düşüş sırasında parçalara ayrılsa dahi büyük parçalar bir felakete sebep olabilir.
Tiangong-1 nereye düşecek?
Başta Amerikan Uzay Gözetim Ağı tarafından yakın plana alınan uzay aracı, diğer devletler tarafından da gözetleniyor. Bunun sonucunda ortaya tahmini bir düşüş bölgesi ise çıkarılmış durumda. Ancak orataya çıkan sonucun çok iç açıcı olduğunu söylemek pek mümkün değil. Araştırmacılar aracın 43. kuzey enlemi ile 43. güney enlemi arasında bir bölgeye düşeceğini belirtiyor. Bu da devasa bir alan demek. Ancak bu alanın büyük bir kısmının okyanuslarla kaplı olduğu belirtilirken kara kısımlarının ağırlıklı olarak insansız olduğu söyleniyor. İnsanların yoğun olduğu bir bölgeye düşme olasılığı “düşük” olarak belirtiliyor.
Tiangong-1’in 2011 yılında gerçekleşen uzaya fırlatma videosunu haberin devamında izleyebilirsiniz.