Çinli araştırmacılar gelmiş geçmiş en geniş evren simülasyonunu yarattı

31 Temmuz 2017 09:30

Geçtiğimiz haziran ayında İsviçreli araştırmacılar, gelmiş geçmiş en geniş sanal evreni yaratmışlardı. Bu açıklamanın ardından çok geçmeden Çinli araştırmacılar unvanı İsviçre’nin elinden aldı.

Uzay araştırlamaları gökbilimciler için hayati anlam taşıyor. Evren simülasyonları gökbilimcilerin araştırmaya değer bölgeleri tespit etmesine yardımcı oluyor. Aynı zamanda karanlık madde, karanlık enerji gibi evrenin gizemli parçalarına da ışık tutuyor. Hong Kong tabanlı South China Morning Post’un haberine göre Çinli araştırmacılar dünyanın en hızlı bilgisayarını kullanarak İsviçre’nin rekorunu yerle bir etmeyi başarmış. Elde edilen sonuç İsviçreli araştırmacıların elde ettiğinin beş katı büyüklüğünde.

Simülasyon evrenin ilk oluşum zamanlarından başlıyor. Büyük patlamanın ardından 10 milyon yıl ötesine kadar gidilebilmiş. Çinli araştırmacıların simülasyonunun İsviçrelilere kıyasla eksisi ise çalışma süresi. İsviçreli araştırmacılar 80 saatlik bir çalışma oluştururken Çinli araştırmacıların simülasyonu sadece 1 saat sürüyor. Ancak kullandıkları “süper bilgisayarın” yardımıyla gelmiş geçmiş en geniş evren simülasyonunu yaratmayı başarabiliyorlar.

Araştırma takımının lideri Gao Liang, yeni bir simülasyonla evrenin doğumundan günümüze kadar geçen tüm zamanı işleyebilmek istiyor. Çin yapımı bilgisayarlardan faydalanan ekip, 2019’da yeni nesil bilgisayarlar çıktığında tekrar bir girişimde bulunmayı hedefliyor. Söz konusu bilgisayarların bu test için kullanılan bilgisayardan 10 kat daha hızlı olacağı söyleniyor.

Paylaş