Çinli elektrikli otomobil üreticisi HiPhi için işler iyi gitmiyor
En son çok etkileyici elektrikli süper otomobil “A” modeli ile ses getiren Çinli elektrikli otomobil üreticisi HiPhi için işler iyi gitmiyor.
Spesifik olarak premium tarafa odaklanan ve bu yüzden birçok rakibi gibi yüksek satış rakamlarına ulaşamayan yeni nesil Çinli elektrikli otomobil üreticilerinden HiPhi, üretime tam 6 ay ara verdiğini duyurdu. Aktarıldığı kadarıyla şirket uzunca bir süredir nakit sorunu yaşıyor, geç ödenen maaşlar, iptal edilen ikramiyeler ve yönetici maaş kesintileri bu durumun en büyük işareti oluyor. Şirketin şu an ciddi olarak batma tehlikesi de bulunuyor, işlerin tekrardan nasıl yoluna sokulacağı ve nakit akışı sağlanacağı büyük bir merak konusu oluyor. Markanın satışlarının 2021’de 4.237 adet, 2022’de ise 4.349 adet olduğu bildiriliyor, henüz 2023 toplamı açıklanmıyor ancak 2023’ün aralık ayında sadece 564 otomobilin teslim edildiği aktarılıyor. Peki yukarıda bahsettiğimiz HiPhi A nasıl bir modeldi? Hazırlanan dört kapılı sedan, gerçekten çok kışkırtıcı bir tasarıma sahipti. Sportif çizginde aşırı gösterişli hazırlanan araç, toplam üç farklı elektrik motoru üzerine kuruluyor. Arkaya iki tane, öne ise bir tane motor konumlandırılan araç, bu sayede tam 1.287 beygir güç getiriyor. WESAIL New Energy Automotive ile ortaklaşa geliştirildiği açıklanan model, halen batarya ve menzil konusunda detaylandırılmıyor.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
0’dan 100 km/s hıza 2 saniyenin biraz üzerinde ulaşabilen ve maksimum hızı limitli olarak 300 km/s olarak açıklanan A, karbon fiber rotor tasarımına sahip motorları ve yağ ile manyetik silindir bobini özelinde kullanılan doğrudan soğutma altyapısı ile maksimum gücünü 30 dakikadan uzun süre boyunca aralıksız olarak koruyabiliyor.
Altında karbon fiberden üretilen kurşun geçirmez bir şasi kalkanı bulunan aracın, batarya paketi de yangına dayanıklı karbon fiber ile korunuyor. Dışı kadar içi de fütüristik bir çizgide tasarlanan etkileyici elektrikli süper otomobil HiPhi A, şimdilik kaça satılacak belli olmuş değil. Yukarıdaki gelişme ışığında bu aracın hiçbir zaman pazara çıkmama ihtimali de bulunuyor.