Son zamanlarda özellikle robot teknolojileri ve biyoteknoloji alanında attığı adımlarla söz ettiren DARPA, sıra dışı bir projeye daha imza attı. DARPA araştırmacıları, bir araç hareket halindeyken şekil değiştirebilen bir lastik geliştirdi.
Yeniden yapılandırılabilir tekerlek parçası, yaklaşık iki saniye içinde bir tekerden bir raya dönüşebiliyor. Hem teker hem palet şeklini alabilen tekerlekler için DARPA, Carnegie Mellon Üniversitesi ile iş birliğine imza atmış durumda. Zorlu arazi koşullarına yönelik geliştirilen lastikler pürüzlü veya düz zeminde rahatlıkla kullanılabiliyor. Tekerlekler yumuşak yüzeylerde daha iyi performans gösterirken, sert yüzeylerde hızlı hareket sağlıyor. DARPA tarafından geliştirilen lastikler zırhlı araçlar için uygun olsa da lastiklerin gelecekte arama/kurtarma, inşaat ve diğer araçlarda da kullanılması bekleniyor.
İlk etapta DARPA ve Boston Dynamics tarafından geliştirilen, daha sonrasında gelişimine IHMC ile devam eden insansı robot Atlas yeni yeteneklere kavuşmuştu. En son tek ayak üzerinde durabilen 150 kilogram ağırlığındaki robot bundan böyle evdeki temizlik işlerini yerine getirebiliyor. 1,88 metre boyundaki, 76 cm omuz genişliğindeki ve 56 cm göğüs derinliğindeki insansı robot, evi temizleme yeteneğine sahip olsa da bu işlemi şu an için oldukça yavaş bir sürede gerçekleştiriyor. İnsansı robotla ilgili bilgilere buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.