Teknolojinin gelişmesiyle dolandırıcılık faaliyetleri de değişmeye başladı. Artık sürece hem hayran bırakan hem de korkutan Deepfake bile dahil ediliyor.
Tüm detaylarına ve örneklerine aşağıdaki haberimizde yer verdiğimiz Deepfake, yapay zeka ve makine öğrenme üzerinden çalışıyor ve temel olarak çok gerçekçi video montajlar yapılmasına imkan tanıyor. Photoshop üzerinde yapılan “fotomontaj” sürecini videolara getiren teknik, görüntü yanında ses üzerinde de değişiklik yapabiliyor. Bu sistem ile sesinizi çok gerçekçi şekilde başkasının sesi haline getirebiliyorsunuz. İşte bu maalesef çok özel araçlara gerek kalmadan kullanılabilen sistem, dolandırıcılık faaliyetleri yürütenleri oldukça memnun ediyor. Bunun bir örneği de karşımızda bulunuyor. Wall Street Journal’ın haberine göre kısa süre bir yönetici, Deepfake üstünden tam 240 bin dolar yani yaklaşık 1,3 milyon TL kadar dolandırılmış durumda. Bunun için CEO’nun sesini taklit eden ve yöneticiden acil para transferi yapmasını isteyen dolandırıcılar, bunda başarılı olmuş ve parayı almış.
Çünkü görebileceğiniz üzere artık ses dahi etkili şekilde taklit edilebiliyor. Burada bildiğiniz gibi yazılı içeriklere de tam güvenilmiyor. Bu durumda geriye sadece yüz yüze iletişim kalıyor. Ancak bu da her zaman mümkün olmuyor. Sonuç olarak yeni tehlikelere karşı elimiz kolumuz bağlanmış durumda. Yapay zeka sistemlerinden kormayın diyenler, sanıyoruz geldiğimiz bu durumu pek düşünmemişti..
Akıllı televizyonlar için getirilen yeni standart