Geçtiğimiz ay bir anda gündemin merkezine oturan yapay zeka girişimi DeepSeek’in mobil uygulamaları Güney Kore’de yasaklandı.
Çinli yapay zeka girişimi DeepSeek tarafından geliştirilen mobil uygulamalar, Güney Kore’nin veri koruma yasalarına uyum sağlayamadığı için uygulama mağazalarından kaldırıldı. Web sürümü halen kullanılabilen yapay zeka sistemi, yapılan analizlere göre önemli güvenlik riskleri barındırıyor. Geçtiğimiz ay İtalya, DeepSeek’in topladığı verilerle ilgili bilgi talebinde bulunarak bir soruşturma başlatmıştı. Bu verilerin nasıl işlendiğini öğrenmek isteyen İtalyan yetkililer, endişeler giderilene kadar DeepSeek’in geliştirdiği ChatGPT benzeri uygulamayı App Store ve Play Store’dan kaldırma kararı almıştı.
DeepSeek’in “AI Asistan” isimli mobil uygulamasını en son güvenlik konusundaki açıklamalar gündeme taşıdı. Mobil güvenlik şirketi NowSecure, iPhone uygulamasında Apple’ın yerleşik App Transport Security (ATS) sisteminin kullanılmaması da dahil olmak üzere çok sayıda güvenlik açığı bulduğunu duyurdu.“DeepSeek’in iOS uygulaması, hassas verilerin şifrelenmemiş kanallar üzerinden gönderilmesini engelleyen App Transport Security (ATS) sistemini kullanmıyor” açıklamasını yapan NowSecure, uygulamada kullanılan şifreleme algoritmasının (3DES) iyi olmadığını ve uygulama tarafından toplanan verilerin casusluk amaçlı hedef belirlemede kullanılabileceğini de söyledi. Uygulamayı kullanmanın güvenli olmadığını belirten NowSecure, DeepSeek’in Android uygulamasının daha da riskli olduğunu söyledi.
DeepSeek, GPU konusunda bir ABD ambargosu altında olmalarına rağmen burada test edilebilen “R1” modelinin OpenAI’ın “01” modelinden daha iyi sonuç verdiğini belirtiyor. Şirkete göre R1, AIME, MATH-500 ve SWE-bench Verified kıyaslamalarında o1’i geride bırakıyor, birçok testte ise benzer performans ortaya koyuyor. 671 milyar parametreye sahip olan R1’in, 1,5 milyar parametre ile 70 milyar parametre arasında değişen özel versiyonları da bulunuyor. En küçük modelin bir dizüstü bilgisayarda çalıştırılabildiği, R1’in tam kapasiteli versiyonunun ise hem eğitim hem de tam kapasiteli kullanımda OpenAI’dan çok daha “ucuz” olduğu ifade ediliyor.