Değişken valf zamanlamalı motoruyla tarihte bir ilk; 2019 BMW R1250 GS ve RT [Video]

24 Eylül 2018 20:30

Motor departmanı için yeni bir dönemin kapılarını açan 2019 BMW R1250 GS ve RT, sürüş dinamikleriyle şimdiden merak konusu oldu.

BMW Motorrad‘ın ilk jenerasyonundan günümüze kadar uzanan sürecinde en çok sevilen ismi GS serisi oldu. Eski versiyonlarıyla Cafe Racer projelerinin akla gelen ilk isimlerinden birisi olan aile, son jenerasyonlarına gelindiğinde ise uzun yol maceralarına ortak olan bir motosiklet haline dönüştü. Honda Goldwing gibi önemli bir isme karşı mantıklı alternatiflerden olan seri, 2019 yılında birlikte beşinci jenerasyonuna kavuşuyor. Bu jenerasyonu tarihinde ilk kez kullanılan değişken valf zamanlamasına sahip boxer motor teknolojisiyle taçlandıran BMW, sürüş dinamiklerinde de hissedilir bir deneyim farkıyla bizleri selamlıyor. 90’lı yılların başında su soğutma sisteminin getirilmesiyle motor tasarımını elden geçiren marka, yeni mimarideki değişimlerle birlikte strok çapını da ileriye götürmüş durumda. Tabi ki bu makinedeki asıl sihir yeni değişken mekanizmanın altında yatıyor.

ShiftCam ile yeni bir dönem

BMW’nin boxer makinesi için geliştirdiği yeni teknolojiye ShiftCam olarak sesleneceğimizi ilk adımdan itibaren sizlerle paylaşalım. Bu yapının emme valflerine uygulandığını açıklayan mühendisler, her bir valf için farklı mekanizmaya sahip çift sıralı bölüm barındıran bir milden faydalanıyor. Eksantrik miline bağlı olan bu yapı üzerinde, uygun bölümün konumlandırılması işleyişi sağlayan elektronik motor da hayati önem taşımakta. Yapılan tasarım üzerinden farklı derecelere doğru açılan valflerin daha verimli patlamaya olanak sağladığı da dikkatimizi çeken parçalar arasında. Peki tüm bu milimetrik hesaplamalar asfalt üzerinde ne anlama gelecek?


BMW’nin iddiasına göre motorun alt ve üst devir kullanımları arasında hatırı sayılır bir fark bizleri bekliyor. Rakamsal olarak ise bunun karşıtı tork değerinin çok daha geniş devir aralıklarında verilebilir olması. 2.000 ile 8.250 devir gibi oldukça geniş bir bant, 110 Nm‘lik torkun kontrol edilebileceği alanı temsil ediyor. Tüm bu parçaların bir araya gelmesiyle birlikteyse 136 beygir güç ve 143 Nm tork gibi maksimum değerlerin elde edildiğini görüyoruz. Bir önceki versiyonda bunun 125 beygir ve 125 Nm tork olduğunu da hatırlatmakta fayda var. Tutumluluk konusunda da ileriye götürülen motor, fabrika verilerine göre yüzde 4‘e kadar daha az yakıt tüketiyor. Diğer parametreler arasında ise 249 kilogramlık toplam ağırlık, 20 litrelik benzin deposu ve yenilenen Akrapovic egzoz sistemi ön plana çıkıyor.

Elektronik destekler

Mekanik olarak bu kadar geliştirme elde eden ailenin elektronik destek kısmı da olmazsa olmaz noktalardan birisiydi. Listeye baktığımızda; otomatik stabilite kontrolü, yokuş kalkış kontrolü, dinamik çekiş kontrolü, fren asistanı ve sürüş koşullarına göre farklı tepkiler veren elektronik süspansiyon sistemi bir motosikletten ziyade bir otomobil konforunu hissettirecek gibi görünüyor. Tabi ki Yağmur ve Yol gibi sürüş modlarının varlığı da motorun dinamikleri üzerinde es geçilmemesi gereken özelliklerden birisi olacak.


Tasarım ve donanım kısmıyla ilgili söylenecek şey ise yerinde dokunuşlar üzerine şekillenmiş olmaları. Uzun süredir beklenen 6,5 inç’lik TFT ekrana (Bluetooth destekli) kavuşan GS, kullanıcılarını mutlu etme konusunda elini bir noktadan daha güçlendirmiş durumda. 1250 RT versiyonu ise analog göstergelerin ortasında konumlandırılan ekranı ile klasik ve modern çizgileri bir araya sunma misyonunu üstleniyor. Önümüzdeki yıl itibarıyla satışlarına başlanmasını beklediğimiz 2019 BMW R1250 ailesinin fiyatlarıysa henüz açıklanmış değil.
Paylaş