reklamı kapat

POPÜLER

Dell Alienware Aurora ALX incelemesi

Biz Dell’den geçen aylarda tanıtılan, konsollar gibi kompakt ama masaüstü PC’ler gibi güçlü yeni Alienware X51 modelini beklerken, kapıda boyumuz kadar kutularla bir kurye belirdi. Dell Alienware Aurora ALX, kasası ve monitörü için iki devasa kutu ile geliyor. Kasanın ortalama ağırlığı 20 kilogram kadar. Kutuları büyük olsa da korumalarından kurtulduğunda kasa tek başına bir oyun bilgisayarı için aslında normal büyüklükte. Mid-tower diye tabir edilen bir kasa tipi. Üzerine Alienware detayları eklenince oldukça ilginç bir tasarıma dönüşmüş. Ön yüzünde gözlerinden ışık saçan büyükçe bir Alienware logosu bulunan kasanın, üst tarafı 7 tane küçük kanatla kaplı. Bu kanatlar, kasanın içindeki sıcaklık seviyesine göre bazen otomatik olarak hep birlikte açılıyor. Elle açmak da mümkün. Bu kanatların ilk sırasındaki kapak ise diğerlerinden bağımsız; sadece manuel olarak açılıp kapanıyor.

RENK, SICAKLIK VE GÜÇ YÖNETİMİ
Bu kapak kulaklık, mikrofon, Firewire ve iki adet USB girişini gizliyor. Sıklıkla kullanacağınız bu bağlantı noktalarının kolay ulaşılabilen bir yerde konuşlandırılmış olması çok iyi olmuş. Eğlenceyi ve gücü yönetmek için arada sırada başvuracağınız bir komuta merkezi var: Alienware Command Center uygulaması. AlienFX aydınlatma efektleri, Alienware sıcaklık denetimleri ve AlienFusion güç yönetimi şeklinde sıralanan özel uygulamalardan oluşan bu merkezde, kasanın her yanındaki ışık efektlerini kişiselleştirebiliyor, üstteki kanatların hareketini ve ısı durumunu manuel ayarlarla yönetebiliyor ve bilgisayarın güç seçeneklerine müdahale edebiliyorsunuz. Dört bir yanından ışıklar saçan kasanın aydınlatmalarını tamamen ya da bölgesel olarak kapatabilmek tabii ki de mümkün. Ön yüzdeki Alien logosu açma/kapama düğmesiymiş gibi görünüyor ama değil; optik sürücü yuvalarını gizleyen ve aşağı doğru açılan kapak mekanizmasını harekete geçiriyor bu düğme. Bizim kullandığımız konfigürasyonda Blu-ray sürücü bulunuyordu. Bu alanda sonradan iki tane daha sürücü ekleyebileceğiniz yuvalar bulunuyor. Alienware’in kasasının içi de dışı kadar güzel. Buradaki “güzel”den kastımız oyuncuların, isterlerse, donanım yükseltme için kasada yeterince seçenek bulabilecek oluşu. 2,67 GHz hızında Intel Core i7-920 işlemcili Aurora ALX, Intel X58 yongaseti tabanlı bir anakart üzerinde bulunuyor. Bu şu anlama geliyor: Profesyonel kullanıcıların ek düzenleme ve ayar seçenekleri çok çeşitli. Bilgisayar, mevcut bulunan PCI-Express x16 slotları (grafik kartı yuvaları) sayesinde çoklu ekran kartı kurulumuna olanak sağlıyor. Bizim kullandığımız konfigürasyonda üç kanal bellek destekli donanım üzerinde 6 GB’lık DDR3 bellek bulunuyordu. Yani Aurora ALX, bu haliyle 24 GB’a kadar bellek desteği sunabiliyor. Üzerinde çift NVIDIA GeForce GTS 240 ekran kartı bulunan Aurora ALX, NVIDIA’nın SLI, AMD’nin CrossFireX teknolojisini destekliyor. Oyun oynarken yüksek performans ve gösterilen kare sayısında artış gibi getirileri olan çift grafik kartı kullanımını, iki ayrı monitör kullanmak istediğiniz durumlarda da avantaja dönüştürebiliyorsunuz.

ALIEN UÇAR GİDER
Meraklılarının performans artırma girişimleri için, cihazın sahip olduğu Intel X58 mimarisinin standardı olarak 875 W’lık güç sunuluyor. Yükseltmeler ve ayarlamalar için kasanın içinde ayrı bir aydınlatma mevcut. Temel bileşenlerin çoğuna çok basitçe erişebiliyorsunuz. Kasanın içinde bile Alien logosu ve Alienware dilinde yazılar gibi detaylar bulunuyor. Sıvı soğutmalı sistemde tek bir fan bulunuyor. Açıkçası Aurora ALX bizim beklediğimizden daha gürültülü çıktı. Kontrol merkezinden, üstteki kanatların başlatma esnasında açılması seçeneğini işaretlerseniz bilgisayarın açılışta kanatlanıp gideceği hissine kapılıyorsunuz. Tabii bu kapakların cihazı soğutma üzerinde aslında çok büyük etkisi yok. Tüm bu gösteriş, işin kozmetik yanı. Amacına da ulaşıyor. Herkesin dizüstü bilgisayar kullandığı ofisimizde görünüşüyle ciddi şekilde ilgiyi üzerine toplamayı başardı. Tabii bu ilgi odağı olma konusunda bizim mesai saatinde oturup oyun oynamamızın da etkisi olabilir. Dell Alienware Autora ALX’in oyun performansı, bu bilgisayarı görünce insanın içine girdiği beklentiyi kesinlikle boş çıkarmayacak seviyede. Kasa ile beraber satın alabileceğiniz monitör, 23 inçlik Full HD çözünürlükte. 3D özelliği yok ama kutusunda NVIDIA 3D Vision Ready olduğu yazılı. Yani uygun NVIDIA Geforce kart ve bir 3D gözlük ile sisteminizi 3D’ye yükseltebiliyorsunuz. 1920×1080 çözünürlüklü ekranda NVIDIA GTS 240 destekli grafiklerden memnun kaldık. Battlefield 3’ü, video ayarlarında “yüksek” seviyesinde oynamamıza izin veren sistemde gerçekçilik deneyimini yaşadık diyebiliriz. Görsellik üst seviyede. Bilgisayarda harici bir ses kartı yok; anakarta entegre 7.1 kanal destekli ses kartı mevcut. Renkleri değiştirilebilen ışıklandırması, Alienware karakteristiğini yansıtan kasa tasarımı ve açılır kapanır kasa üstü kanatlarıyla Alienware Aurora ALX, tam “hava atmalık” bir bilgisayar. Göze hitap eden bu kadar detaydan sonra nispeten daha sıradan kalan performansı ile standart bir oyuncuyu memnun edecek bir model. Profesyoneller ve hız meraklıları için en uygun seçenek bu değil.