Aldığı onca ödül arasına bir de bizimkini katan M11x ile ilgili ayrıntılara yakından bakalım.
GÖRSEL ŞÖLEN
Kalın ve sağlam kasasıyla dikkatleri üzerine çeken M11x, kapağında karizmatik Alienware logosunu taşıyor. Sade, fakat güçlü bir kapak tasarımına sahip olan M11x’in iç bölümü ise tam anlamıyla ışıl ışıl. 11 inç genişliğinde olan ve 1366×768 piksel çözünürlüğüne sahip LCD ekranıyla görüntüleri net ve parlak bir şekilde yansıtan M11x, böylece hem oyunlarda, hem de filmlerde başarılı bir grafik çiziyor. Ekranın hemen önünde uzanan ve LED ışıklandırmayla süslenmiş olan klavye ise muhteşem. Hem kullanımı, hem de tasarımıyla görenleri kendine hayran bırakacak türde olan klavye, bizleri kendinden fazlasıyla memnun bıraktı. Klavyenin altında yer alan touchpad’in kullanımı ise yine en az klavye kadar kullanışlı. Geniş palm rest bölgesiyle bilekler için de geniş bir alan bulunduran M11x, ön tarafında –kasanın altında yer alan hoparlörlerin üst kısmında- ise M17x’ten alışık olduğumuz gibi iki adet ışıklandırma içeriyor. Klavye ve touchpad alanının kullanımına ve ışıklandırmaların yapılandırılmasına ilişkin detaylara yine yazının devamında değiniyor olacağız, ancak şimdi M11x’in üstün performansından bahsetme zamanı.
ŞAŞIRTICI PERFORMANS
Aslında ilk etapta M11x’in üzerinde yer alan işlemciye baktığımızda, tahminimizin altında bir performansa ulaşabileceğini düşünmüştük. Fakat bir süre sonra adeta düşen çenemizi yerden toplamak zorunda kaldık. M11x, Intel’in düşük güç tüketimli ve 1.30 GHz hızında U7300 işlemcisini bulunduruyor. Ancak gerek yeni nesil bellek, gerek her ne kadar ikinci sınıf da olsa yüksek değerdeki ekran kartıyla performansa öyle bir koltuk çıkıyor ki, M11x üzerine hangi oyunu kurduysak, en üst performans değerlerinde yüksek sonuçlar aldık. Batman: Arkham Asylum, Crysis, Call of Duty: Modern Warfare 2 ve Left 4 Dead 2 gibi son derecede yüksek sistem özelliklerine gereksinim duyan popüler oyunları rahatlıkla oynayabilmenize olanak tanıyan M11x, kompakt yapısı ve kolaylıkla taşınabilir olması nedeniyle de oyun keyfini istediğiniz yerde yaşamanızı sağlıyor. Sahip olduğu düşük güç tüketimli işlemcisi sayesinde uzun pil ömrü sunan cihaz, elbette bunu üzerinde yer verdiği 8 hücreli ‘devasa’ bataryasına da borçlu. M11x’in kasasını açıp da içine baktığımızda, bataryanın kasanın içinde geniş bir bölümü işgal ettiğini gördük. Üzerinde 2’şer GB’tan toplamda 4 GB DDR3 belleğe yer veren M11x, ayrıca 1 GB DDR3 Nvidia GeForce GT335M ekranın kartının da sahibi. 500 GB gibi geniş bir sabit diske de sahip olan M11x’in sabit diski 7200 RPM hızında. Bu sayede veri okuma ve yazma işlemini rakiplerine oranla çok daha yüksek hızda gerçekleştirebilen M11x, video performansının yanında ses kalitesiyle de oldukça başarılı. Özellikle oyunlarda doyurucu bir ses kalitesi sunan M11x’in hoparlörlerine yakından kulak verdiğinizde ise, sol hoparlörden sağa göre daha fazla ses geldiğini fark ediyorsunuz. Bunun sebebini ise kasanın içine baktığınızda anlıyorsunuz. M11x’in hoparlör konumlandırmaları dışarıdan bakıldığında ne kadar karizmatik görünse de, kasanın içine göz attığınızda hoparlörlerin simetrik bir şekilde konumlandırılmadığını görüyorsunuz. Ancak bu yerleşimin cihazın ses kalitesini olumsuz yönde etkilediğini kesinlikle söyleyemeyiz.
KOMUTA MERKEZİ
M11x ile birlikte gelen ve cihazın ışıklandırmaları ile uygulamalarını kontrol altına alabilmenizi sağlayan Alienware Command Center, her ne kadar aslında cihazla birlikte geliyor olsa da, M11x’in elimizdeki sürümünün test versiyonu olmasından dolayı bu birim cihaz üzerinde halihazırda yoktu. Ancak böylesi bir durumda, Dell’in sitesi üzerinden M11x için geliştirilmiş Alienware Command Center versiyonunu kolay bir şekilde indirip kurabiliyor ve ardından da M11x’i kişiselleştirme dünyasının kapılarını ardına kadar açabiliyorsunuz. AlienFX, AlienFusion, AlienTouch ve AlienSense bölümlerinden oluşan Alienware Command Center, AlienFX ile M11x’in logolarından klavyesine kadar tüm ışıklandırmaların renklerini kişiselleştirmenize olanak tanıyor. AlienFX’in yanında yer alan AlienFusion ile M11x’in güç planlamasını yapabiliyor ve AlienSense ile de güvenlik ayarlarını kontrol altına alabiliyorsunuz. AlienTouch’a gelince ise, cihazın touchpad’iyle ilgili pek çok ayara bu bölümde yer verildiğini görüyorsunuz. AlienTouch ile yazı yazarken touchpad’e dokunan avuç içlerin imleci farklı yönlere kaydırmasını engellemek için touchpad’in duyarlılığını ayarlayabiliyor, touchpad alanı üzerine kaydırma çubuklarını ekleyip çıkartabiliyor ve touchpad’i kilitleyebiliyorsunuz.
GÜÇLÜ GRAFİKLERM11x, hakikaten görülmeye değer bir grafik performansı sunuyor
KIŞKIRTICI TASARIMCihaz, LED’lerle süslenmiş tasarımıyla muhteşem görünüyor
HD KALİTESİ11.6 inçlik bir ekrana sahip olan M11x, HD desteği sunuyor
GENİŞ BAĞLANTI DESTEĞİM11x, üzerinde HDMI da dahil olmak üzere pek çok bağlantıya yer veriyor
ALIENWARE AİLESİ
Ailenin en küçüğü olan M11x’in farklı modelleri de bulunuyor
UZUN PİL ÖMRÜ
M11x, ortalama 8.5 saatlik pil ömrüyle mobil kullanımlar için ideal
PUANLAMA
-5YILDIZ-
ARTILAR
şaşırtıcı derecede yüksek performans sunması, olağanüstü görselliği, mobilite dostu olması, Alienware command center arabirimi, uzun pil ömrü.
EKSİLER
Üzerinde optik sürücü yok.
SONUÇ
Özellikle ekran kartı ve bellek değerleriyle yüksek performans sunan M11x, elbette üzerinde Intel’in yeni nesil işlemcisini barındırsaydı daha iyi olurdu. Ancak M11x’in şu an bile tüm ödülleri toplamış olduğunu göz önünde bulundurduğumuzda, bu düşüncemizi şimdilik askıya alıyoruz.
TEKNİK ÖZELLİKLER
İşlemci
• Intel core U7300 1.30 GHz
Ekran
• 11.6 inç WideHD LCD (1366×768)
Ekran Kartı
• Nvidia GeForce GT 335M 1 GB DDR3
Bellek
• 4 gB DDR3
Sabit Disk
• 500 GB
Optik Sürücü
• Yok
Bağlantılar
• HDMI, USB (3 adet), Ethernet,
• VGA, kart okuyucu, kamera, IEEE 1394a
Ses Çıkışı
• Stereo hoparlörler
Pil Ömrü
• Ortalama 8.5 saat
Boyutlar
• 285 x 233 x 32.7 mm
Ağırlık
• 1.99 kilogram