Deniz üstünde dalga hareketinden yararlanarak zıplayan ve bu sayede elektrik üreten sistem CorPower C4 testlerde olumlu sonuçlar ortaya koydu.
İsveç merkezli CorPower tarafından geliştirilen C4, içindeki WaveSpring adı verilen mekanik altyapı ve geniş gövdesinin etkisiyle dalga hareketlerini kullanarak ciddi seviyede bir temiz elektrik üretme kapasitesine sahip. Yapılan üç aylık gerçek testlerde beklentileri aşan ve adeta zıplayarak maksimumda 600 kW elektrik aktarımı gerçekleştirdiği ölçülen sistem, tam kapasite çalıştığı zaman 850 kW kadar elektrik üretebilecek ve söylendiği kadarıyla tek bir C4 bir yıl boyunca 300’e yakın evin tüm elektrik ihtiyacını karşılayabilecek potansiyele sahip. Okyanus şartlarına dayanabilecek bir gövdesi bulunan, 18 metrelik dalgalardan sonra dahi hayatta kalan çünkü özel bir denge sistemiyle donatılan CorPower C4’ün, tam olarak nasıl çalıştığı hemen aşağıdaki video içinde gösterilen güzel animasyonlar ile açık olarak görülebiliyor:
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Biliyorsunuz elektrikli ihtiyacımız sürekli olarak atıyor. Örneğin bu konuda en son Elon Musk ses getirtmişti. Bir açıklama yapan Musk, yapay zeka sistemlerinin ciddi bir elektrik sorunu yaşatacağını düşünüyordu. Yapay zeka, özellikle de yeni nesil üretken yapay zeka sistemleri devasa sunucu sistemlerine ihtiyaç duyuyor.
Bu sunucu sistemlerini sürekli olarak büyüten firmaların, bu bağlamda elektrik ihtiyaçları da sürekli olarak artıyor. Ancak elektrik üretimi konusunda henüz her şeyi değiştirecek bir devrim yapamadık ve bu yüzden Elon Musk, yapay zeka sistemlerinin ciddi bir elektrik sorunu yaşatacağını düşünüyor ve bunun 2025 yılında kendisini büyük oranda göstereceğini aktarıyor:
“Bir sonraki sıkıntı elektrik olacak. Firmalar tüm o çipleri / yapay zeka işlemcilerini çalıştırmak için yeterli elektrik bulamayacaklar. Bence gelecek yıl tüm çipleri çalıştırmak için yeterli elektrik bulamadıklarını göreceksiniz.” Musk buna ek olarak elektrikli araçlardaki artışında da elektrik ihtiyacını ciddi şekilde artıracağını belirtiyor, bu konuda mutlaka yeni adımlar atılması gerekiyor.
Örneğin Microsoft, son dönemde inanılmaz büyük önem verdiği yapay zeka sistemlerinin çalışmasını sağlayan veri merkezlerinin artan enerji ihtiyacını karşılamak adına nükleer enerjiden de yararlanmak istiyor. Riskler ve atık sorununa rağmen diğer enerji üretim kaynaklarına oranla daha temiz olan nükleer enerji konusunda tecrübeli personel arayışına girişen firma, şu aşamada mevcut olanlar değil yeni nesil ufak boyutlu nükleer jeneratörlere odaklanıyor.
Geleceğini büyük oranda yapay zeka üzerine kuran ve bu sistemleri işler tutmak için olan enerji ihtiyacı sürekli olarak artan firma, küresel büyüme için nükleer enerji altyapısının tüm yönlerine yönelik proje girişimlerine liderlik edecek ve özellikle küçük modüler reaktörler (SMR) için gelecek planları hazırlayabilecek kişileri arasına katma konusunda çok istekli görünüyor. Söylendiği kadarıyla Microsoft’un kurucularından olan efsane teknoloji lideri Bill Gates de nükleer enerji konusunda sıcak bakan isimler arasında yer alıyor.