Birçok hayvanı taklit eden robot ile karşılaştık ancak bir yumuşakça olan denizanasını taklit edebilen bu robot oldukça ilginç görünüyor.
Denizanasını taklit edebilen robotların fikri oldukça garip gelse de Max Planck Akıllı Sistemler Enstitüsü’ndeki araştırmacılardan oluşan bir ekip, küçük bir denizanasını etkili bir şekilde taklit eden yumuşak bir robot geliştirdi. Bu robot denizanasının deniz içindeki hareketlerini taklit edebiliyor. Böylelikle yavaşlatılmış hareketlerine bakınca oluşturduğu hareket döngüsü denizanasının denizdeki salımları ile örtüşüyor. Nature dergisinde yayınlanan yazılarında grup, robotu ve yeteneklerini aktarıyor.
Denizanası robot, kanser tedavisinde kullanılabilir
Almanya’daki ekip denizanası özellikleri taşıyan bu robotu birçok farklı alanda kullanmak için geliştirdi. Ama temelde, yalnızca 3mm boyutunda olan bu denizanası robotu tıp alanında kullanılmak isteniyor. Zira, kanser gibi ölümcül hastalıklarda, ilacın doğru yere ulaşması hayati önemi sahip. Kanserde verilen ilaçların çoğu sağlıklı hücrelerin de ölmesine neden oluyor. Ancak bu boyutlarda bir robotla kanser hastalıklarına kesin çözüm sunulabilir. İlacı gitmesi gereken hücreye kolaylıkla taşıyabilecek bir yapıya sahip olan denizanası robotu, hayati organların izlemesini de yapabileceği düşünülüyor.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Yalnızca 3mm çapında
Denizanası taklit eden bu robotu oluşturmak için araştırmacılar manyetik olmayan polimerlerden sekiz kol ve gövde üretti. Ayrıca kollara gömülü manyetik parçacıklar eklendi, böylelikle hareketlerin kontrolü çok daha stabil olabiliyor. Son dokunuş olarak da denizanasına olan benzerliğini artırmak için şeffaf materyeller kullanıldı. Araştırmacılar oluşturulan bu robotun hareketlerini izlerken, hava kabarcıklarını içine alarak, hareket ettiğini gözlemledi.
İlerleyen yıllarda insanlara faydası dokunacak olan bu minik denizanası robot ile ilgili söylenecek en kesin şey, şu an için insanların içine yerleştirilecek bir düzeyde olmadığı. Ancak denizanası robotunu geliştiren ekip, hedeflerinin insanların içinde rahatlıkla istenilen komutları yerine getirebilecek bir şey ortaya koymak.