Deprem mücadelesinde kilit nokta: İhtiyaç listesi hızla değişebilir

08 Şubat 2023 16:20

Şu an tüm Türkiye’de çok büyük acıların yaşandığı deprem bölgesindeki ihtiyaçların giderilmesi için bir yardım seferberliği bulunuyor.

Uzun yıllardır insani yardım lojistiği üstüne çalışmalar yapan Dr.Feyza Şahinyazan, deprem sonrasında tüm Türkiye’de başlatılan yardım kampanyaları hakkında şu uyarılarda bulundu:

– Koordinasyonsuz ayni yardımlarla (battaniye, ısıtıcı, vb.) ilgili acele edilmemeli. Hava muhalefeti de eklenince, sağlam kalan karayollarının mümkün olduğunca açık olması çok önemli.

– Belki bir faydamız dokunur diye arabaya atlamak, kendi mahallenizde kurumunuzdan yardım tırı, konvoyu oluşturmak istiyor olabilirsiniz. Ancak faydadan çok zararı olabilir şu kritik süreçte.

– A ilinde bugün battaniye ihtiyacı vardır, sizin yardım gidene kadar, o biter başka ihtiyaç başlar. Sizin yardımlarınız da yolu tıkadığıyla kalır, başka bir merkeze de aktarılamaz, bunun örnekleri çok. Kaynaklarımızı, enerjimizi çok daha verimli kullanabiliriz.

– Öncelikle ve maalesef bu yaraların birkaç günde sarılmayacağı gerçeğiyle yüzleşip enerjimizi ve imkanlarımızı zaman yayalım.

– Güvendiğimiz kurumlara ayni yardım yerine nakdi yardım yapalım.

– Mümkünse tek seferlik büyük bağış yerine, bir süre düzenli bağışçı olalım, biz unutsak otomatik ödeme unutmaz.

– İhtiyaç liste güncelliği çok hızlı değişebilir, bunları yayarak bilgi kirliliği yaratmayalım.

Burada özellikle son madde oldukça önemli. Temel ihtiyaçlar sonrasında daha doğru bir yardım maddi olarak yapılacak destek olacaktır. Çünkü maddi destek daha spesifik ihtiyaçları hızlıca gidermek adına kullanılabilir, hırsızlık olaylarının önüne geçilebilir. Maddi destek bağlantıları için burayı ziyaret edebilirsiniz.

Taşıma süreci hakkında yapılması gerekenler ise şöyle sıraladı:

– Toplanma alanlarında depolar oluşturulup içine bozulmayacak temel ihtiyaçlar (battaniye, ısıtıcı, uyku tulumu, ayakkabı, kadın pedi, çocuk bezi, su vb.) eklenmeli ve afetzedeler bu alanlara taşınmalı.

– Her ilin kendine özgü hub da denilen merkezleri olmalı ve bu merkezlerin yöneticileri ihtiyaç olan malzemelerin listelerini çıkarmalı. O listeler gerekli mercilere iletilip, yardımlar da ona göre yapılmalı. Temel ihtiyaçlar da bu merkezlerden yardım bölgelerine dağıtılmalı.

– Sosyal sorumluluk projeleri kapsamında her firmanın kendi depolarının belirli bir yüzdeliğini afetzedelerin temel ihtiyaçlarını istiflemek amacıyla düzenlemesi olabilir de bir başka öneri.

– Fırsatçılara mahal vermemek adına güvenilirliğine emin olunan kuruluşlara yardımlarda bulunulmalı. Çünkü yardımların lojistiğini sağlamak tek başımıza yapabileceğimiz kadar basit değil.

– İhtiyaç listeleri kontrol edilip, onlara göre ürün yardımları yapılmalı.

Paylaş