HUAWEI ASCEND MATE
“Cep” dostu
Huawei Ascend Mate, büyük ekranlı akıllı telefonların olgun örneklerinden biri. Bunu vurgulamamızın en önemli nedeni tanıtılmasının üzerinden uzun zaman geçtiği için bugünün en yeni cihazlarıyla kıyaslandığında işlemci modeli ya da ekran çözünürlüğü olarak geride kalıyor olması. Ascend Mate aslında Galaxy Note 2’nin rakibi olarak anılan bir modeldi; Note 2’nin birkaç ay ardından piyasaya sunulmuştu. 1280×720 piksellik ekran çözünürlüğü sunan 6,1 inç ekranlı Huawei Ascend Mate’in ekranının piksel yoğunluk değeri 241 ppi. Hem ekran çözünürlüğü hem de piksel yoğunluk değeri Note 2’ninkiyle eşdeğer sayılır. Çözünürlükler aynı, piksel yoğunluğu ise çok yakın. IPS LCD ekrana sahip Ascend Mate, çok ideal bir görüş açısı sunarken canlı renklerde de siyahlarda da başarılı bir iş çıkarıyor. Telefonun ses kontrol tuşları ve açma kapama tuşu sağ yanda yer alıyor. Bu tuşların yeri alışkın olduğumuzun da altında. Tabii kasa bu kadar büyük olunca, fiziksel tuşların kontrolü de zorlaşıyor. Telefonun üst sınırına çok da yakın tutulmamış olmasındaki amaç, kullanıcıların bu tuşlara ulaşmasını kolaylaştırmak olsa gerek. Arka kapağı sabit olan akıllı telefonun sol yanında microSD kart girişi için bir kapak mevcut. Kulaklık ve SIM girişleri üstte, micro-USB girişi ise altta konumlandırılmış. Arka yüzde cihazın 8 megapiksel çözünürlüklü kamerası ve yanında da LED flaşı yer alıyor. Ascend Mate, tasarımda iddialı bir model. Arka yüzü yumuşak dokulu ve elde tutarken insanın hoşuna giden bir malzemeyle kaplı. Elden kaymasını engelleyen bir yapısı da var. Dolayısıyla sağlamlık hissini de artırıyor. Ascend Mate, tasarımdan yüksek puan almayı başaran bir akıllı telefon.
ANDROID’E YENİ TEMALAR
Huawei Ascend Mate’in çıkışı, büyük ekranlı telefonların tek elle kullanım zorluğu yaşatması yüzünden eleştirildiği bir döneme denk geliyor. Huawei de bu eleştirileri göğüsleyebilmek için enteresan bir özellikle kullanıcıları yakalıyor. Cihazı tek elle kullanmak daha kolay olsun diye Huawei, arayüzüne ufak bir ekleme yapmış. Kullanımı çok basit; örneğin bir numara çevirmek için tuş takımı ekranını açtığınızda tuşlar, telefonu tuttuğunuz elinizin parmaklarının ulaşacağı yere konumlandırılıyor. Bu özellik sadece tuş takımıyla sınırlı değil. Tuş kilidini açmak için parola girme ekranında ya da mesajlaşma uygulamasında da kullanılabiliyor. Ascend Mate’in buradaki en büyük ekranlı ikinci akıllı telefon olduğunu düşünürsek bu tip bir detayın düşünülmüş olması oldukça sevindirici. Bahsettiğimiz bu arayüz, Huawei’nin geliştirdiği Emotion adlı arayüz. Emotion UI, açıkçası Huawei Ascend Mate’in tüm iyi özelliklerinin yanında tempoyu biraz düşürüyor. Çünkü Huawei’nin üzerine arayüz yazdığı işletim sisteminin ham hali aslında çok daha kullanışlı. Emotion UI’ın farklı temaları ilgi çekici. İkonlar, tasarımlar hiç de fena görünmüyor. Ancak Android’in uygulama menüsü özelliğini ortadan kaldıran Huawei, Emotion arayüzü ile tüm uygulamaları masaüstüne taşımış. iOS benzeri bir sistemle tüm uygulamalar, sayıları dokuza kadar artırılabilen ana ekranlarda yer alıyor. Yani sadece sık kullandığınız uygulamaları veya bazı uygulamaların widget’larını yerleştirdiğiniz ana ekranlar, telefona yüklü tüm uygulamaların peş peşe sıralandığı bir alana dönüşüyor. Huawei Ascend Mate’in tuş kilidi ve ses tuşları haricinde fiziksel tuşu yok. Hatta ekranının altında dokunmatik Android tuşları da yok; bunlara arayüz üzerinde yer verilmiş. Aslında bu durumun bazen eleştirildiği de oluyor çünkü bu üç tuş arayüze sanal olarak konulduğunda ekran büyüklüğünden çalıyor. Ancak Huawei, ayarlar menüsünde Android tuşlarının istenildiğinde kapatılmasına da izin veriyor. Orada görmek istemezseniz alttaki tuşları ekrandan yok edebiliyorsunuz.
FARKLI ARAYÜZ
Emotion arayüzü, uygulama menüsünü tamamen ortadan kaldırarak kullanıcıyı sıkıntıya sokuyor dedik ancak getirileri de yok değil. Bazı ufak uygulama ya da fonksiyonlara hızlıca erişmek istediğiniz oluyordur. Mesela bunlardan biri hesap makinesiyken bir diğeri minik bir not defteri olabilir. Huawei Ascend Mate’in bunlar gibi bir iki uygulamaya kısa yoldan erişim sağlayan bir menüsü bulunuyor. Bu menü, ekran üzerinde etkisiz gibi görünen bir noktaya tıklayınca açılan yarı saydam bir daire şeklinde. Dairenin alanı içinde not alma uygulaması, hesap makinesi, SMS ve kamera için atanmış kısayollar bir arada sunuluyor. 8 megapiksellik kamera ortalamanın üzerinde sonuçlar veriyor. Cihazın kamera uygulaması uzun uzadıya seçenekler sunan türden değil. Oldukça sade dolayısıyla da daha kullanışlı. Bu seçeneklere Instagram benzeri renk filtreleri ve birtakım eğlenceli efektler de dahil.
TEKNİK ÖZELLİKLER
Ekran
6,1 inç IPS+ LCD, 720×1280 piksel (241 ppi)
İşletim sistemi
Android 4.1 Jelly Bean
İşlemci
Dört çekirdekli 1,5 GHz Hi-Silicon, K3V2 + Intel XMM6260
Grafik birimi
Vivante GC4000
Bellek
2 GB
Depolama
8 GB
Kamera
8 megapiksel, Full HD video kayıt
Pil
4.050 mAh
ARTI-EKSİ
+ IPS ekran, pil ömrü, işlem performansı, fiyat
– Huawei’nin kendi arayüzü çok kullanışlı değil
SON KARAR
Küçük ekran sevmeyenler Huawei Ascend Mate’in IPS panelli ekranında sunulan farklı bir Android arayüzüyle huzuru bulabilir.
► GİRİŞ
► HTC ONE MAX
► HUAWEI ASCEND MATE
► NOKIA LUMIA 1520
► SAMSUNG GALAXY NOTE 3
► SONY XPERIA Z ULTRA
► KARŞILAŞTIRMA TABLOSU