SONY XPERIA Z ULTRA
Gerçek dev!
HER ZAMAN DENİR YA, BU TELEFONLARI TAŞIMASI ZOR DİYE… SONY’NİN DEVASA EKRANLI AKILLI TELEFONU BU KONUDA REKOR KIRIYOR
Xperia Z Ultra, dosyamızdaki diğer tüm cihazların yanında tepsi gibi kalıyor. Telefonun Full HD ekranı 6,4 inç büyüklüğünde. Xperia Z Ultra’nın 6,5 mm kalınlıkla dosyamızın en ince telefonu olduğu gerçeği de buna eklendiğinde ortaya inanılmaz bir oran çıkıyor. Simetriye dayanan tasarım dili OmniBalance, Sony’nin benimsediği dengeli bir görünümü temel alıyor. Xperia Z Ultra’da da aynı tasarım dili kendini belli ediyor. Cam ön ve arka panelin yanı sıra telefonun etrafını saran metal çerçeve, her ne kadar malzeme kalitesini ortaya koyuyor olsa da sert hatları daha da vurgulayan bir havada. Gerçi Sony’nin tableti, akıllı telefonu ve “phablet”i, tarif ettiğimiz bu tasarım diliyle birbirini tamamlıyor. Xperia Z, Xperia Z1, Xperia Z Ultra ve Xperia Tablet Z yan yana getirildiğinde tasarım olarak birbirlerini mükemmel tamamlayan cihazlar olarak görünüyorlar. Ancak bu köşeli ve sert hatlar serinin kalanında ne kadar estetik görünüyorsa Xperia Z Ultra’da o kadar abartılı duruyor.
“TOZ” KONDURMUYOR
Xperia Z Ultra’nın cam ve alüminyumun bir araya gelmesiyle oluşan kasası, Sony’nin bu işi hiçbir rakibinin olmadığı kadar ciddiye aldığını gösteriyor. Tamam, telefon biraz fazla köşeli ve dolayısıyla da zor bir kullanım sunuyor olabilir ancak bu cihazda öyle özellikler var ki başka bir yerde bulamazsınız. Başta su ve toz geçirmezlik geliyor tabii. Cihaz, suya girse bile çalışmaya devam ediyor. 1,5 metre derinlikte yarım saat aralıksız dursa da çalışıyor. Telefonun arka kapağı açılmıyor. Bu yüzden microSD kart girişi ve SIM yuvası suyu geçirmeyen küçük kapakların altında bulunuyor. USB girişi de kapakla kapatılmış ancak 3,5 mm kulaklık çıkışının üzeri açık. Yani telefon suyun altında kalsa bile kulaklık takıp müzik dinlemek mümkün. Xperia Z Ultra’nın “başka yerde yok!” başlıklı özelliklerinden bir diğeri de 6,4 inçlik Full HD ekranı bu kadar ince bir kasada sunuyor olması. 342 ppi’lık ekran X-Reality destekli TRILUMINOS teknolojisine sahip. Sony’nin BRAVIA televizyonlarında kullanılan bu teknoloji sayesinde ekran yüksek kontrast değeri ve gerçeğe yakın renkler sunmayı başarıyor. Yalnız bizden söylemesi, X-Reality özelliği kapalıyken video veya fotoğraflardaki renkler, yüzler, manzaralar ve diğer görüntüler çok daha gerçekçi tonlara sahip oluyor. X-Reality, renkleri yoğunlaştırıp fazla canlı göstermesiyle meşhur. Abartılmış renkler her sahnede o kadar da hoşunuza gitmeyebilir. Ekran büyüklüğü ve kalitesinden ötürü Xperia Z Ultra’yı beğenen kullanıcılar olduğu kadar kullanımının zor olacağını düşünen kullanıcılar da olacaktır. Telefon, bu dosyanın en büyük telefonu. Eğer dev ekranlı akıllı cihazların elde taşınmasının veya tek elle kullanımının zor olduğunu düşünenler varsa, Xperia Z Ultra onların bu endişesini teyit edecek bir cihaz. Tabii kullanıcıların ne kadarının önemsediğini bilemesek de su geçirmezlik gibi eşsiz bir özelliğin varlığı da son kararları etkileyebilir. Öte yandan Qualcomm S4’ten yüzde 75 daha yüksek performans sunan Snapdragon 800 işlemciyle çalışıyor olmasının performansı kanatlandırdığını da hatırlatalım. Adreno 330 grafik birimiyle beraber piyasanın en yüksek performans sağlayan ikililerinden olan bu donanım işlem performansını ve görüntüyü test eden uygulamalardan yüksek puanlar aldığı gibi gerçek kullanıcı deneyiminde de farkını ortaya koyuyor. En nihayetinde son kullanıcı için puanlardan çok kullanıcı deneyimi önem kazanıyor. Dolayısıyla diyebiliriz ki Xperia Z Ultra’nın o sert hatlı kasasının altında yumuşacık uygulama geçişleri, kolay ve hızlı bir kullanım deneyimi saklı.
DÜŞÜN TAŞIN
Xperia Z Ultra’nın kamerası 8 megapiksel çözünürlük sunuyor. HDR, coğrafi etiketleme, manuel ayarlar, panorama modu ve benzeri pek çok seçeneğe ev sahipliği yapıyor. Telefonun kamerasında flaş yok. Küçük boyutlu sensörleri sebebiyle hafif loş ortamlarda bile detaylı görüntü kaydetmekte zorlanan akıllı telefon kameraları, flaşa sıklıkla ihtiyaç duyuyor. Gündüz olsa bile iç mekan çekimlerinde flaş, fotoğraflara kararında bir aydınlatma sağlıyor. Özellikle de son dönemde flaşlara verilen önem biraz daha arttı. Üreticiler artık çift flaş kullanımına bile geçti. Böyle bir ortamda, üzerinde flaşa yer verilmemiş bir akıllı telefon biraz garip kaçıyor. Bitirirken artı-eksi listesinin üzerinden son kez geçelim: Cihaz o kadar büyük ki şöyle ifade etmeye çalışalım: Xperia Z Ultra, Xperia Z1’in büyük ekranlı hali. Yani dev ekranlı cihazlar kategorisinde Xperia Z Ultra, içinde bulunduğu serinin temsilcisi. O serisinin “normal” ekran büyüklüğüne sahip telefonu Xperia Z1’i, Note 3’le üst üste koyduğumuzda arada çok ufak bir çerçeve farkı kalıyor. Su ve toza dayanıklılık, artılarından. Gerekirse çeşmenin altında telefonu yıkayabilirsiniz. İşlem ve grafik performansı, malzeme kalitesi ve Sony’lere özel afili tasarımı da denklemin diğer elemanları. Düşünün taşının, kararınızı verin.
TEKNİK ÖZELLİKLER
Ekran
6,4 inç TFT LCD, 1920×1080 piksel (344 ppi)
İşletim sistemi
Android 4.2
İşlemci
Dört çekirdekli Snapdragon 800, 2,2 GHz
Grafik birimi
Adreno 330
Bellek
2 GB
Depolama
16 GB
Kamera
8 MP, 1080p@30fps
Pil
3050 mAh
ARTI-EKSİ
+ Şık tasarım, performans, suya dayanıklılık
– Flaş yok, taşıması ve kullanımı biraz zor
SON KARAR
Cam ağırlıklı tasarımıyla Xperia Z Ultra, parasının karşılığını tasarım ve performansıyla almak isteyen kullanıcıların ilgisini çekebilir.
Ürün listesi ve karşılaştırma
► GİRİŞ
► HTC ONE MAX
► HUAWEI ASCEND MATE
► NOKIA LUMIA 1520
► SAMSUNG GALAXY NOTE 3
► SONY XPERIA Z ULTRA
► KARŞILAŞTIRMA TABLOSU