Dev tablet rehberi

30 Haziran 2012 15:17


Acer Iconia Tab A200
Android işletim sistemli tabletlerden oluşan Acer Iconia serisinin başarılı bir üyesi olan Iconia Tab A200, büyük ekranı üzerinde Android 4.0 ile yüksek performans vadediyor. Iconia Smart adı verilen bir de akıllı telefonu içeren Iconia serisi, Acer’ın tablet dünyasına adım attığı seri. 7 inç ekranlı A100 sonrasında üretilen diğer tüm tabletler 10,1 inç ekran büyüklüğüne sahip. Serinin güçlü üyesi A500’e oranla küçük farklılıklar gösteren A200 tablet, bu sayede nispeten daha uygun bir fiyata kullanıcılarla buluştu.

EKRAN
Acer’ın en iddialı mobil ürünlerinden biri olan Iconia Tab A200 üzerinde 10,1 inç büyüklüğünde bir ekran bulunuyor. Kapasitif dokunmatik teknolojisiyle çalışan ekran, hassasiyet ve tepki açısından sorunsuz. Tabletin ekranı 1280×800 piksel çözünürlük sunuyor. Piksel yoğunluğu ise inç başına yaklaşık 149. Bu değerlerle piyasanın en iyisi değil fakat kullanım sırasında ekran üzerine düşen görevi hakkıyla yerine getiriyor. Ekran etrafında elde rahatça kontrol edebilmek için yeterli çerçeve boşluğu bırakılmış. Genel kullanım sırasında ekran performansından memnun kaldığımızı söyleyebiliriz.

TASARIM – DONANIM
Tabletin arka yüzü gerçekten çok şık bir görünüme sahip. Bordo renk dokulu kaplama hem görsel olarak hem de ergonomi açısından cihaza avantaj katıyor. Metalik Acer logosu da gayet güzel görünüyor. Arka yüzde dikkati çeken bir diğer nokta, hoparlörler. Büyük deliklerle orada olduğunu bağıran hoparlörler sesin daha güçlü iletilmesi için bu şekilde tasarlanmış. Iconia Tab A200, 700 gram ağırlığında. Piyasadaki modeller arasında
ağırlık açısından çok büyük farklar bulunmuyor. Fakat Acer Iconia Tab A200 en ağırlarından. Yatay konumda cihazın üst kısmına ses kontrol ve ekran döndürme kilidi yerleştirilmiş. Sağ yanda şarj adaptörü girişi bulunuyor. En sık kullanılacak bağlantılar ve güç düğmesi ise cihazın sol yan yüzüne yerleştirilmiş. Acer Iconia
A200, çift çekirdekli 1 GHz hızınde bir işlemciye sahip. 1 GB
kapasiteli DDR2 RAM bellek ile birlikte işlevlerini sorunsuzca kullanabiliyorsunuz. İnceleme süresince cihazda performans açısından herhangi bir problemle karşılaşmadık. NvIdIa Tegra 2 T20 platformunun başarılı bir örneği olan Iconia Tab A200, grafik işlemcisiyle yüklü uygulama ve oyunlarda da iddialı.

BAĞLANTILAR
Acer Iconia Tab A200, bilgisayara USB arabirimi üzerinden bağlanıyor. Bunun için tabletin sol yan yüzündeki standart micro-USB bağlantı noktasını kullanıyorsunuz. Aynı noktada kulaklık ve USB host bağlantıları da yer alıyor. Standart 3,5 mm stereo ses çıkışı sayesinde istediğiniz kulaklığı kullanabiliyorsunuz. Ayrıca basit bir stereo jak yardımıyla tableti ses sistemlerine bağlamak da mümkün. Standart büyüklüğe sahip USB bağlantı noktası tablete harici birimler bağlamak için kullanılıyor. Çerve birimlerini kullanabiliyor veya USB bellek üzerinden dosya aktarımı yapabiliyorsunuz. Yine aynı yüzde bulunan microSD kart yuvası plastik bir kapakla koruma altına alınmış. Burada bir de sıfırlama (reset) tuşu bulunuyor. Cihazın kilitlenmesi durumunda sıfırlamak için avantajlı fakat tabletin böyle bir tuşa ihtiyaç duyması pek hoş değil. Iconia Tab A200, adaptör ile prizden şarj edilebiliyor. USB üzerinden şarj özelliği mevcut değil. Sağ yan yüze yerleştirilen şarj bağlantısı küçük, özel, silindirik bir uca sahip. Bu sebeple tabletle birlikte şarj adaptörünü de çoğu zaman yanınızda taşımak durumundasınız. Acer Iconia Tab A200, USB Host özelliği sayesinde çevre birimlerini destekleyen bir tablet. USB bağlantılı klavye, mouse, hatta oyun kumandası bağlayabiliyorsunuz. Böylece oyunları çok daha rahat bir şekilde oynama imkanına sahip oluyorsunuz. Aynı özellik sayesinde tablete USB bellek ünitelerini de bağlayabilirsiniz. Özgür bir şekilde dosya transferi yapabilmek gerçekten büyük avantaj.

İŞLETİM SİSTEMİ
Iconia Tab A200, Android işletim sisteminin en son versiyonu olan 4.0 ile çalışıyor. Firma tarafından işletim sistemine pratik bir yazılım dışında müdahale edilmemiş. Normalde firma eklentilerinin cihazı anlamsızca kişiselleştirmekten öteye gitmediğini biliyoruz. Acer bu konuda başarılı bir işe imza atmış. Ekranın altındaki çubuğun ortasında bulunan yuvarlak tuş Acer tarafından geliştirilen uygulamayı çalıştırıyor. Bu uygulama ekranın ortasında beliriyor ve sık kullanılan işlev ve kısayollara kolay ulaşım sağlıyor. Sesi açıp kapatma, tarayıcı sık kullanılanları, arama yapma ve hatta kolayca ekran görüntüsü almak için bir kısayoldan oluşan uygulama üst katmana açıldığından istediğiniz an tek dokunuşla ulaşabiliyorsunuz. Bunun dışında tabletin kullanıcı arayüzü işletim sisteminin standardını yansıtıyor. Android 4 ile birlikte ana ekrandan ana menüye birçok şey değişti. Artık ana menü devamında widget uygulamaları bulunuyor. Ayrıca işletim sistemi her ekranda yatay konumu destekliyor. Ana ekran ve ana menüde dahi ekranı yatay konuma geçirebiliyorsunuz. Bunun böyle olmaması kullanım açısından bir sıkıntı yaratmıyordu fakat can sıkıyordu. Böylece bu durum ortadan kaldırılmış.

UYGULAMALAR
Acer, rakipleri gibi yazılım üzerine odaklanmayı tercih etmemiş. Tablet üzerinde Acer imzalı bir uygulama bulunmuyor. Bunun yerine Android işletim sistemiyle birlikte gelen standart uygulamaların yanına bir takım Play uygulamaları yüklü halde sunulmuş. Bunlar arasında en sık kullancağınız Astro uygulaması olabilir. Gelişmiş bir dosya yönetim uygulaması olan Astro ile dosya ve klasörleri detaylı bir şekilde yönetebilirsiniz. Müzik tutkunları ise Aupeo! isimli kişiselleştirilebilir internet radyosu uygulamasını çok sevecek. Ayrıca birkaç oyun, elektronik kitap, medya sunucusu, sosyal ve anlık mesajlaşma servislerine ulaşabileceğiniz uygulamalar bulunuyor. Çoğu kullanıcı için tableti aktif bir şekilde kullanmaya başlamak için ihtiyaç duyulan her uygulama mevcut. Daha fazlası ise Google Play üzerinden kolayca indirilebiliyor.

PERFORMANS
Acer Iconia Tab A200 güçlü bir işlemci ve RAM belleğe sahip. İnceleme süresince ciddi bir performans problemi ile karşılaşmadık. Fakat animasyonlu duvar kağıdı veya arkaplanda çalışan yüklü uygulamalar cihazın akıcılığına çok küçük de olsa olumsuz etki yapabiliyor. Sıradan bir kullanıcının fark edemeyeceği performans kaybı ileri seviye kullanıcıların tabletten yüzde100 memnun kalmasını engelleyebilir. Özel uygulamalarla yapılan değerleme testleri sonuçlarında da bazı iddialı akıllı telefonların gerisinde kalabiliyor. Fakat her zaman arkaplanda çalışan uygulamaları kapatarak cihazı nispeten rahatlatabiliyorsunuz. Android 4.0 işletim sisteminde çalışan uygulamaları kapamak çok kolay. Ekranın sol atlındaki ilgili düğmeye dokunduğunuzda arkaplanda çalışan uygulamalar listeleniyor. Kapatmak istediğinizi parmağınızla yatay bir şekilde listenin dışına atmanız yeterli.

KAMERA
Acer Iconia Tab A200 üzerinde sadece tek bir kamera bulunuyor. Ön yüze yerleştirilmiş kamera 2 megapiksel çözünürlük sunuyor ve görüntülü görüşmeden fotoğraf çekmeye istediğiniz işlev için kullanabiliyorsunuz. Kameranın fotoğraf çözünürlüğü çok yüksek değil fakat 720p HD video kaydı yapabiliyor. Ayrıca video kaydı eğlenceli efektlerle zenginleştirilmiş.


Cihazın ekranı en iyisi olmasa da sunduğu işlevler açısından gayet yeterli


A200 üzerinde standart Android 4.0 arayüzüne ek olarak Asus Ring uygulaması mevcut


Cihazın kamerası 720p video kaydı yapmanıza olanak tanıyor


ULP GeForce grafik işlemci ile cihazın grafik performansı oldukça yüksek

ARTILAR
Android 4.0

EKSİLER
Standart Android’in ötesine geçemiyor

ÜRÜN LİSTESİ VE KARŞILAŞTIRMA
Giriş
Apple Yeni iPad
Samsung Galaxy Tab 7.7
Asus Transformer Prime
Sony Tablet S
Motorola Xoom 2
Acer Iconia Tab A200
Karşılaştırma Tablosu

Sayfa: 1 2 3 4 5 6 7 8

Paylaş