Devrimsel tasarım üzerine kurulu yeni nesil insansız hava aracı
Havacılık ve savunma sanayisinde faliyet gösteren bir İngiliz şirket BAE Systems, yeni insansız hava aracında kullandığı devrimsel tasarım ile gündemde.
BAE Systems, MAGMA isimli yeni insansız hava aracı üzerinde çalışıyor. Manchester Üniversitesi’nin katkısıyla geliştirilen araç, farkını “flap” kullanmıyor olmasıyla koyuyor. Biliyorsunuz günümüzde tüm uçakların kanatlarında flap adı verilen parçalar bulunuyor. Bunlar pilotun tercihiyle yukarıya ya da aşağıya hareket ederek uçağın kaldırma kuvvetini artırıyor. Flap’lar sayesinde uçaklar hem iniş hem de kalkışta kısa pisteler kullanabiliyor. İşte BAE’nin ilk uçuş testleri başarıyla tamamlanan yeni UAV modeli MAGMA ile bu faydalı parçalar aradan çıkartıyor. Peki bunun yerine ne geliyor?
BAE Systems yeni hava aracıyla standartları değiştiriyor
Yapılan açıklamaya göre MAGMA, kanatlarında oldukça ince slotlar taşıyor ve uçak motorundan aldığı havayı bu slotlardan dışarıya süpersonik hızlarda çıkartıyor. Bu noktada yerleştirilen bir sistem ise bu havanın kanatlardan çıkacağı miktarı kontrol ediyor. Bu kontrol de flap kullanmadan hava aracının yönlendirilmesine imkan tanıyor. Yani uçağı flap kanatçıkları yerine yüksek hızlı hava ile kontrol ettiren sistem, elbette büyük avantajlar getiriyor. İlk olarak uçak kanatlarından oldukça kompleks flap kontrolcüleri çıkartılmış oluyor. En olarak arızaya müsait hareketli parçaların değişimi uçağın genel ağırlığını da düşürüyor. Bu ciddi yakıt tasarrufu anlamına gelirken, yeni sistem uçağın gürültüsünü de azaltıyor.
Bu faydalı sistemin sadece askeri tarafı ilgilendirmediğini de belirtmekte fayda var. Günün birinde sivil yolcu uçakları da flap’siz yapıyla çok daha iyi hale gelebilir.