Merkez Bankası açıklamasıyla gündemde ses getiren Dijital Türk Lirası için detaylar belli olmayı sürdürüyor. İşte son ortaya çıkanlar;
Türkiye Gazetesi’nden Ebru Karatosun’un aktardığı habere göre kısa süre önce Dijital Türk Lirası ağının nasıl tesis edileceğiyle ilgili bir rapor hazırlandı. Bu raporda önemli bir açıklama yapıldı. Dijital Türk Lirası ile Kripto Para birimleri arasındaki fark gösterildi:
“Raporda, dijital para biriminin, dijitalleşmeyi, inovasyonu ve finansal katılımı arttırarak, tamamen güvenli ve likit varlıklarla desteklendiği ve genellikle e-Para olarak adlandırıldığı belirtiliyor.
Kripto para ile dijital para arasındaki farkların da yer aldığı raporda, “Dijital para birimi, merkezî bir otorite tarafından desteklenir. Dijital para birimi işlemlerinin ayrıntıları yalnızca gönderen, alıcı ve banka yetkililerine açık olacak.
Kripto para birimi ise merkezî olmayan bir sisteme dayanır ve herhangi bir merkezi düzenlemeden bağımsızdır. Tüm kripto para işlem detayları, merkezî olmayan bir defter sayesinde kamu malı olarak düzenlenmektedir” ifadeleri kullanılıyor.”
Raporda ayrıca, kripto paralarda genellikle bir ‘parasal karşılık’ bulunmazken, dijital paraların ‘varlık karşılığının’ olduğu aktarılıyor. Faz çalışmalarının tamamlanmasıyla 2022 yılında kamuoyuyla paylaşılacağı kaydedilen raporda, “İsveç, Bahamalar, Fransa, Filipinler, Japonya ve İsviçre dijital paraya geçişi gündeme alan ülkeler arasında. Bu ülkelerin bankaları da henüz test aşamasında.
Avrupa Merkez Bankası da bu yıl içerisinde konuyla ilgili kesin bir karar almayı planlıyor. Uluslararası Ödemeler Bankası tarafından Ocak 2020’de yapılan bir araştırma, dünya çapındaki merkez bankalarının yüzde 80’inin dijital para ile ilgili araştırmalarla meşgul olduğunu göstermektedir” denildi.
Milliyet’te yer alan açıklama üzerinden geçtiğimiz hafta Merkez Bankası tarafından Dijital Türk Lirası özelinde tam olarak şu aktarılmıştı:
“Merkez Bankası Dijital Türk Lirası Ar-Ge projesinin, teknolojik araştırma, geliştirme ve test süreçleri, teknoloji paydaşlarının katılımıyla yakın iş birliği içerisinde gerçekleştirilecektir. Bu doğrultuda Merkez Bankası, ASELSAN, HAVELSAN ve TÜBİTAK-BİLGEM ile ikili mutabakat zabıtları imzalamış ve Dijital Türk Lirası İşbirliği Platformu oluşturmuştur.” denildi.
Duyuruda yukarıdakine ek olarak projeye ilişkin stratejik ve kritik teknolojilerin ön uygulama testlerinin yapılacağı birinci faz bulguları ışığında, platformun yeni katılımlarla genişletilmesinin planlandığı belirtilerek, şunlar kaydedildi:
“Birinci faz pilot uygulama çalışmaları kapsamında, TCMB nezdinde prototip ‘Dijital Türk Lirası Ağı’ tesis edilerek teknoloji paydaşları ile dar kapsamlı ve kapalı devre pilot uygulama testleri gerçekleştirilecektir. Elde edilen sonuçlar doğrultusunda daha yaygın ve geniş katılımlı pilot testlerin gerçekleştirileceği ileri aşama fazlara geçilecektir.
Blokzincir teknolojisi, dağıtık yapıların ödeme sistemlerinde kullanımı, anlık ödeme sistemleri ile entegrasyon gibi başlıklarda Dijital Türk Lirası AR-GE projesi kapsamında çeşitlilik gerektirebilecek testlerin yapılması da planlanmaktadır. TCMB’nin, dijital Türk lirasının tedavülüne yönelik almış olduğu nihai bir karar yoktur. Tüm çalışmalar deneysel AR-GE faaliyetleri ilkelerince yürütülmektedir.”
Farklı teknolojik alternatiflerin kapasite ölçümleri tamamlandıktan ve mimari kurguların denemeleri sonuçlandırıldıktan sonra mevcut teknolojilerin dijital Türk lirasına ilişkin iktisadi, hukuki ve mali gereksinimleri karşılayıp karşılayamadığının tespitinin amaçlandığı vurgulanan duyuruda, birinci faz sonuçlarının, testlerin tamamlanmasını müteakiben 2022 yılında kamuoyu ile paylaşılacağı bildirildi. “