Diyabet hastalarının hayatını değiştirecek yeni teknoloji

17 Ekim 2017 12:30

Diyabet ya da bilinen diğer adıyla şeker hastalığı, pankreas salgı bezinin yeterli miktarda insülin hormonu üretmemesi veya üretilen insülin hormonunun etkili bir şekilde kullanılamaması sonucunda gelişen ve ömür boyu süren bir hastalık olarak özetleniyor. Yeni geliştirilen yapay pankreas ise diyabet hastalarının hayatını değiştirmeye hazırlanıyor.

Harvard Üniversitesi araştırmacıları tarafından yapılan bu yeni çalışma, ömürleri boyunca anlık olarak kan şekeri ölçerek –bunun için parmağı delmek gerekiyor– doğru oranda insülin takviyesi yapması gereken Tip 1 diyabet hastalarını ilgilendiriyor. Yapılan klinik deneylerde oldukça umut verici sonuçlar ortaya koyan yapay pankreas, Bluetooth ile bağlandığı akıllı telefonlarda özel bir algoritma çalıştırıyor ve yaptığı kan şekeri ölçümleriyle vücudun ihtiyaç duyduğu insülin dozunu anlık olarak ayarlayabiliyor. Süreç otomatik olarak gerçekleştiği için diyabet hastalarının gündelik yaşamlarını bölmeyen sistem, insülin miktarını sadece kan şekeri değil gün içerisinde yenilen yemeklere, uykuya ve aktiviteye göre ayarlıyor. Algoritmanın kişilerden bir adım önde olduğunu belirten araştırmacılar, sistem üzerinde geliştirme yapmaya ve ticari hale getirmeye çalışmaya devam ediyor.


Özetle diyabet hastası olmayan insanların pankreas çalışma mantığını hasta olanlara getiren ve böylece yıllardır kişilerin kendi başlarına kurduğu dengeyi otomatikleştiren sistem, gerçekten diyabet hastaları için son yıllarda yapılamış en dikkat çeken gelişme konumunda bulunuyor.

Paylaş