Dizüstü bilgisayar soğutmanın geleceği olarak görülen AirJet teknolojisi, bu sefer özel hazırlanan bir M2 MacBook Air’de öne çıkarıldı.
Dizüstü bilgisayar gibi fiziksel yerin az olduğu bilgisayar modellerinde soğutma her zaman sorun oluyor. Bu durumu geçtiğimiz yıl yaptığı basın açıklaması ile değiştireceğini aktaran Frore Systems isimli girişim, AirJet adını verdiği ses getiren teknolojiyi yılın başında düzenlenen CES 2023 kapsamında da sergilemişti. Bu çok merak uyandıran sistem en son yıl sonunda ilk defa ticari hale getirilecek haberiyle gündeme gelmişti. Sistemi bugün karşımıza çıkaran ise yukarıda da dediğimiz gibi özel hazırlanan bir 15-inç ekranlı M2 MacBook Air prototipi oldu. Normalde içerisinde bir fan yer almayan MacBook Air’i seri üretime alındığı açıklanan üç farklı AirJet Mini ile donatan firma, bu sayede sistemin herhangi bir fan sesi olmadan ve yük altında ısınmadan bataryası yettiği kadar maksimum güçte çalışmasını mümkün hale getirdi. Bu sayede MacBook Air’den adeta MacBook Pro performansı çıkaran firma, bu sistemi ticari hale getirmeye hazır ancak esas olarak sektör devlerinin adım atması yani AirJet’i sistemlerine yerleştirmesi bekleniyor.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Peki bu teknoloji tam olarak nasıl çalışıyor? Bilgisayarlar yanında akıllı telefonlar ve tabletler için de uyarlanabilir yapıda olan teknoloji, soğutma sürecinde herhangi bir fan kullanmıyor. Bir “katı-hal soğutma çözümü” olarak öne çıkarılan AirJet için şirket, “AirJet’in içinde ultrasonik frekansta titreşen küçük membranlar bulunuyor.” açıklamasını yapıyor ve ekliyor: “Bu membranlar, AirJet’e üst kısımdaki giriş deliklerinden alınan güçlü bir hava akışı oluşturuyor.”
AirJet fansız yapıda ancak bu hiç ses çıkarmadığı anlamına gelmiyor. Çünkü yine de bir hava akışı bulunuyor ancak oluşan ses geleneksel sistemlerden farklı olarak kesinlikle rahatsız edici düzeyde değil. “Yüksek sıcaklık, bilgisayarlar dünyasındaki en büyük darboğaz haline geldi. Yeni işlemciler daha yüksek performans vaat ediyor ancak cihazlarda yalnızca yüzde 50 veya daha azı kullanılabiliyor.” diyen Frore Systems, “İşlemciler gelişmeye ve daha fazla ısı üretmeye devam ederken, termal çözümler buna ayak uyduramadı.” açıklamasını yapıyor.
Geçtiğimiz yıl 100 milyon dolar yatırım alan firma, toz birikme sorunlarını da ortadan kaldıracak AirJet teknolojisi için işlemci devi Intel ile de bir ortaklık kuruluyor. Intel’in Mobil İnovasyon Başkan Yardımcısı Josh Newman konu hakkında yaptığı açıklamada şunları söylemişti:
“Frore Systems’in AirJet teknolojisi, yeni tasarım hedeflerine ulaşılmasına yardımcı olacak özgün bir yaklaşım sunuyor. Intel, AirJet’i gelecekteki “Intel Evo” dizüstü bilgisayarlar için hazır hale getirmeye yardımcı olmak üzere Frore Systems ile iş birliği yapmaktan heyecan duyuyoruz.”