Ünlü ressam Leonardo da Vinci‘nin efsane olmuş yağlı boya portresine konu olan Mona Lisa, hiç bu kadar küçük şekilde karşımıza çıkmamıştı. Bilim insanları bunu “DNA Origami” adını verdikleri bir teknikle gerçekleştirdi.
Dünyanın en gizemli ve değerli tabloları arasında yer alan Leonardo da Vinci’nin Mona Lisa‘sı, Caltech araştırmacıları tarafından DNA (Dünya üzerindeki bütün canlı organizmaların özelliklerini belirler) kullanılarak oluşturuldu. Uzun DNA zincirini öngörülen şekilde katlama olarak özetleyebileceğimiz teknik ile oluşturulan tablo, 100 nanometre genişliğiyle dünyanın en küçüğü olarak nitelendiriliyor. Gen şeritlerini katlayan ve puzzle gibi farklı karelere bölen araştırmacılar, bunu için dünyanın en büyük DNA tuvalini oluşturduklarını belirtiyor. Araştırmacılar her kareyi bir test tüpüne ayırıp Mona Lisa‘nın gizemli yüzü ortaya çıkana kadar kademeli olarak daha büyük kareler birleştirdiklerini belirtiyor. Her kare yalnızca belirli bir şekilde birbirine oturacak şekilde tasarlanmış kenarlara sahip. Bu nedenle de çalışmadan yanlış parçaların istenilse de birbirlerine geçmeyeceği söylenenler arasında yer alıyor.
Caltech araştırmacıları DNA Origami tekniğiyle her türlü çizimin yapılabileceğini belirtiyor. Yani iş kişlerin yaratıcılığına kalıyor. Ancak sürecin pratik bir yanı da bulunuyor. Söylendiği kadarıyla sistem DNA temelli nano yapılar kurmak için kullanılabiliyor. Teknolojinin detaylarını anlatan videoyu aşağıda izleyebilirsiniz.