Dr. Canan Dağdeviren ve ekibi, giyilebilir ultrason cihazı geliştirdi. Bu cihazın odak noktası kadınlar ve meme kanserinin teşhisi.
BBC’de yer alan habere göre dünyaca ünlü bilim insanı Dr. Canan Dağdeviren, MIT (Massachusetts Institute of Technology) Media Lab’deki ekibiyle birlikte, meme kanserinin teşhisinde çığır açabilecek bir buluşa imza attı. Yapılan kapsamlı çalışmalar sonucunda bir giyilebilir ultrason tarama cihazı geliştiren ekip, sütyen içine takılacak bu cihaz ile kadınların kolayca ve sık sık tarama yapmasını ve bu sayede olası kanser vakalarının erken teşhis edilmesini hedefliyor. 6 yıldır üzerinde çalışılan cihazın söylendiği kadarıyla insanlı deneyleri yapıldı ve cihazı ABD’de gerçeğe dönüştürmek amacıyla patentler de aldı. Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre meme kanseri en sık görülen kanser türü ve sadece 2020’de 2,3 milyon kadına meme kanseri teşhisi kondu, 685 bin kadın hayatını kaybetmiş durumda. Bu açıdan geliştirilen cihaz büyük önem arz ediyor ve Dağdeviren, son buluşunun hikayesini BBC Türkçe’ye şöyle özetliyor:
“Elektronik sütyen projesi yaklaşık 6,5 yıldır üzerinde çalıştığımız bir proje. MIT Media Lab’de vücutla uyumlu elektronik aletle üretiyoruz ekip olarak. Bu son proje, kadınları yakından ilgilendiren meme kanserini erken teşhis edebilmek için yapılmış bir cihaz. Şu an ilk prototipini bitirdik, insan deneylerini yaptık ve aynı zamanda patentini geçtiğimiz hafta aldık. Bundan sonraki aşamada bu teknolojinin sadece laboratuvarda kalmasını istemiyoruz. Aynı zamanda gerçek hayata geçebilsin ve yüzlerce, binlerce, milyonlarca kadın kullanabilsin istiyoruz. Yaptığımız hesaplamalara göre (bu arada çok tevazuyla yapılmış bir hesaplama, daha da büyük sayılara da gidebilir) yılda 11 milyon kadının hayatını değiştirebilecek bir proje.” Proje hakkındaki diğer tüm detaylar ve açıklamalar burada yer alıyor.