Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) resmi olarak paylaştı. Cep telefonu kullanımı ile beyin kanseri arasında herhangi bir bağlantı yok.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından yapılan bir araştırma, akıllı telefonların yaydığı radyasyon ile beyin kanseri arasındaki bağlantı olmadığını ortaya koydu. Bu konuda 5.000’den fazla çalışmayı inceleyen araştırmacılar, olumsuz etki özelinde herhangi bir kanıt elde edemediklerini belirtti. Sonuçlar hakkında bir açıklama yapan Ken Karipidis, “Vardığımız sonuçtan oldukça eminiz. Cep telefonu kullanımı hızla artmasına rağmen beyin tümörü oranları sabit kalmıştır.” dedi. Telefonlar ile beyin tümörü arasında bir bağ olmadığı daha önceki bazı araştırmalarla da ortaya konulmuştu. Sağlık konusundan bundan önce Google gündeme gelmişti. İnternet devi sadece dinleyerek hastalık teşhisi yapabilecek. Bu sistemin arkasında bir yapay zeka altyapısı yer alıyor. Google, son dönemde üretken yapay zeka sistemlerine büyük yatırımlar yapıyor. Çok gelişmiş büyük dil modelleri geliştiren firma, bu modelleri sağlık tarafına da odaklıyor. Örneğin kısa süre önce şirketin sadece dinleyerek hastalık teşhisi yapabilecek sistemi için önemli bir adım attığını öğrendik.
Solunum sağlığı alanında çalışan bir yapay zeka girişimi olan Hindistan merkezli Salcit Technologies ile bir araya gelen şirket, geliştirdiği sesli algılama sistemini akıllı telefonlara entegre etmeye hazırlanıyor. Geliştirilen sistemin arkasında birden fazla amaç bulunuyor ancak merkeze tüberküloz/verem hastalığı ile mücadele konuluyor. Tüberküloza yakalanan birini tespit etmek için şirket, geliştirdiği yapay zeka modelini öksürük, burun çekme ve zor nefes alma seslerini içeren tam 300 milyon parçalık devasa bir veri tabanı ile eğitmiş. Sağlık sistemlerine erişimin zor olduğu ülkelerdeki teşhis sürecini kolaylaştırmak ve hızlandırmak için harika görünen sistem, önümüzdeki dönemde binlerce insanın hayatını kurtarabilir.