reklamı kapat

POPÜLER

internet sansürü, internet

Dünya genelini ilgilendiren internet sansürü kararı

Avrupa Parlamentosu‘ndan dünya genelini ilgilendiren internet sansürü kararı son aşamalarına yaklaşıyor. Copyright Directive kapsamında alınan bu karar, internet sitelerinde kafa karışıklıklarına da neden olabilir.

İnternetteki tekil içeriklere uygulanan sansür, genellikle içeriklerin orijinal sahiplerinin haklarını korumaya yardımcı oluyor. Bu amaç doğrultusunda yapılan sansürlemeler etik açıdan gerekli olsa da Avrupa Parlamentosu’nda çıkacak olan karar “acaba bu kadarı da biraz fazla mı” dedirten cinsten. Öyle ya da böyle sansür kelimesi internetteki birçok kullanıcıya oldukça itici geliyor. Avrupa Parlamentosu ise internetteki denetimlerini birbiri ardına duyurduğu kararlarla artırmaya niyetli. Örneğin, bundan birkaç gün önce Netflix ve benzeri servislere Parlamento’dan “yüzde 30 oranında yerel içerik zorunluluğu” getirilmiş ve bu gibi serviler net bir şekilde uyarılmıştı.

Karar oldukça kafa karıştırıyor

Yeni kararla birlikte hakları korunacak materyallerin toplanacağı bir veri tabanı oluşturmak isteniyor. Bu sayede eğer internette paylaştığınız içerik o veri tabanındaki materyalle eşleşirse içeriğinize sansür uygulanmak “zorunda kalınıyor.” Article 13 isimli makalenin getirdiği bu yükümlülük, sadece Avrupa’daki kullanıcıları ilgilendiriyor gibi görünebilir. Ancak çevrimiçi servislerin bir “Avrupalı sürümü” olmadığı için bu durum, aynı zamanda dünya genelini de ilgilendiriyor. Örneğin siz, Twitter’da bir “meme” paylaştınız ama paylaştığınız materyal, koruma altına alındığı için sansürlenmek zorunda. Karar gereği Avrupa’daki IP adreslerinde sansürlenecek olan bu içeriğin dünyanın geri kalanına görünecek olması oldukça tuhaf kaçacaktır. Bu nedenle Twitter, büyük ihtimalle içeriği tümden sansürleyerek durumu kısa yoldan düzeltmeyi tercih edecek. Yine de sadece Twitter’ın içeriği sadece Avrupa için sansürlenme olasılığı da var. Oldukça kafa karıştıran bu karar, veri tabanına isteyen herkesin materyal yükleyebilecek olması açısından da eleştiriliyor. Ayrıca kullanıcıların haklarına başkasının sahip olduğu belli olan materyalleri kendilerinin yapmayı denediklerinde herhangi bir ceza da almayacağı da konuşuluyor. Oldukça esnek durumlar içeren kararın dünya genelinde ne kadar baş ağrıtacağını, Ocak 2019‘daki son oylama gösterecek.

İlginizi çekebilir

WhatsApp güvenlik açığı

İLGİLİ HABERLER