Sonunda bu da oldu! Bilim insanları, kuantum bilgisayar üzerinde “yapay yaşam” oluşturduklarını açıkladı. Oluşturulan bu çalışma alanı, insan yaşamıyla oldukça benzerlik gösteriyor.
İspanya’daki University of the Basque Country araştırmacıları tarafından gerçekleştirilen proje bir IBM QX4 kuantum bilgisayarı kullanılarak hayata geçirildi. Bilim insanlarının oluşturdukları simüle edilmiş yaşam formları; üreme, mutasyon geçirme, evrilme ve ölüm gibi insan yaşamında var olan çeşitli davranışlara sahip. Araştırmacılar, bu çalışmanın yaşamın kaynağını araştırmada ve kuantum mekaniğinin bu konuda insanlığa yardımcı olup olmayacağını gözlemlemede kendilerine yardımcı olacağını belirtiyor. Projenin içindeki isimlerden Lucas Lamata, bir internet sitesine çalışmayla alakalı şunları söylüyor: “Araştırmamız, eskiden birbiriyle ilgisi olmayan iki alanı bir araya getirdi: yapay yaşam ve kuantum hesaplamaları… Bu alanlardan ilki, yapay sistemlerde biyolojik davranışlar üretebilmeyi içeren kapsamlı bir araştırma türü. İkincisi ise son yıllarda iyice gelişen ve bilgi işlem, iletişim gibi konu başlıklarını kökten değiştirebilecek bir sistem. Bu iki alanı buluşturan fikri ise kendimize projenin daha en başında sorduğumuz şu soru ortaya çıkardı: Canlılara ait biyolojik davranışları kaldırabilecek elimizdeki en küçük fiziksel sistem hangisi?”
Araştırmacıların çalışmalarında simüle edilmiş her yaşam formu iki kuantum parçasıyla temsil edildi. Araştırma sonunda ise küçük bir kuantum sisteminin bile biyolojik davranışlar üretebileceği sonucuna varıldı. Kuantumun karmaşık esaslara sahip olması ise bu durumun yaşanmasındaki en büyük etken. Enrique Solano isimli başka bir araştırmacı ise konuyla alakalı geliştirilecek daha birçok uygulamanın olduğundan bahsediyor. Solano’ya göre araştırmanın yapay zeka metotlarıyla birleştirilmesi, şimdiki ve gelecek araştırmalara moleküler sistemlerden sosyal davranışlara önemli zaferler kazandıracak.
Kuantum bilgisayar, özetle, sıradan bilgisayarların yapamadığı bir hızda problemleri çözebilir; kimyadaki moleküller arası etkileşimlerde olduğu gibi milyarlarca değişkenle aynı anda işlem yapabilir.
Google’dan “dans figürüleriniz” için hazırlanan eğlenceli yapay zeka