reklamı kapat

POPÜLER

Dünyanın çalışır durumdaki ilk 3D baskı cep saati [Video]

 - Güncelleme: 19 Eylül 2016 14:24

3D yazıcıları kullanırken her ne kadar “tek sınır hayal gücünüz” desek de aslında işin iç yüzünde aşmanız gereken bazı sıkıntılar olabiliyor. Mühendislik bilginizi konuşturabileceğiniz bu tasarım, planlama, deneme ve yanılma sürecinde elde edeceğiniz sonuç ise çok tatminkar olabilir. Tıpkı İsviçreli Cristoph Laimer‘ın tamamen 3D yazıcı ile hazırladığı cep saati gibi.

İlk bakışta o kadar etkileyici gelmeyebilir ancak tamamen çalışabilir bir saati 3D yazıcı ile basmak, saatin içini açıp içindeki parçaları üç boyutlu tasarım programında hazırlamaktan çok daha fazlasını istiyor. 1795’te icat edilen ve yer çekiminin etkisini dengelemek için kullanılan tourbillon‘u 3D yazıcı ile bastıktan sonra saatinde kullanabilmesi Laimer’ın saatini etkileyici yapan detaylar arasında. Tulumba, zemberek, maşa sistemi gibi tüm parçaları 3D yazıcıyla basıp sadece onları birleştirmede dışardan malzeme kullanan Laimer’ın saati belki cep saati olacak kadar küçük değil ancak son kullanıcının evde basıp oluşturabileceği kadar anlaşılır.

93 mm yüksekliğindeki saat, ne yazık ki sadece yarım saat çalışabiliyor. Ancak ilk adım olarak görüldüğünde oldukça etkileyici olduğunu söyleyebiliriz. Laimer’ın Ultimaker 2 kullanarak hazırladığı 3D baskı saatinin çalışıp, diğer cep saati tasarımlarının çalışmamasının altında ise Laimer’ın baskı stratejisi yer alıyor. Parçaları yatayda yaymak yerine dikey olarak üst üste yerleştirmesi saati belki biraz kaba yapmış ancak çalışmasını sağlamış. Laimer’ın cep saatinin en güzel yanlarından biri de 51 parçadan oluşan tüm baskı dosyalarını ücretsiz olarak kullanıma sunulması. Hatta Laimer parçaları birleştirebilmeniz için ayrıca bir video bile hazırlamış. Dosyalara buradan ulaşabilir, Laimer’ın saatini tanıttığı videoyu haberin devamında izleyebilirsiniz.

VİDEO