Dijital döneme geçişle beraber İskenderiye Kütüphanesi’nin hazin sonu da tekrarlanmayacak tarihi olaylar arasında yerini aldı. Çünkü gerek yeni çıkan eserler gerek dijital dönemin de öncesinde yazılmış eserler yavaş yavaş kendilerini veri zincirinde bulmaya başladı. British Library, dünyanın en büyük kitaplarından birini de dijital platforma taşımayı başardı.
Kitapları dijitalleştirerek e-kitap haline getirmek her zaman çok da kolay bir iş değil. Eski kitapların zarar görmemesi için işlemlerin büyük bir titizlikle gerçekleştirilmesi gerektiği bir yana, tarih boyunca yazılmış onca eserin kendine dijitalde yer bulması da büyük bir emek ve mesai istiyor. Bir de Klencke Atlas gibi standartların dışına çıkan kitaplar var elbette. 1660 yılında basılan Klencke Atlas, British Library’nin haritacılığa ait koleksiyonunun en ünlü parçası. Dünyanın en büyük kitaplarından biri olan Klencke Atlas neredeyse 2 metre boyunda ve açıldığında genişliği 2 metrenin de üzerinde. Böylesine görkemli bir kitabın dünya rekoru ise ancak beş yıl önce Millennium House’un Earth Platinum kitabı tarafından geçilebildi.
Haliyle British Library’nin Klencke Atlas’ı dijitale çeviri süreci pek bir eğlenceli olmuş. İki kişi tarafından taşınabilen devasa kitap için stüdyoda çalışma gerçekleştiren kütüphane, her bir sayfayı özenle fotoğraflamış. Kütüphanede ciddi bir restorasyon süreci ardından insanlara ancak 2010 yılında sunulabilen kitabın dijitale dönüşümü ise geçtiğimiz ay gerçekleşti. Bu benzersiz eser için devasa bir kitap standı yapıldıktan ve her bir sayfanın yüksek çözünürlüklü görselleri çekildikten sonra kitabın dijitalleştirilmesi de günler sürmüş.
1660 yılından günümüze gelen Klencke Atlas’ı buradan görüntüleyebilir, tarihine ilişkin daha detaylı bilgi edinebilirsiniz.