AB ve Japonya (Orta çalışma yapılıyor, İngiltere de destek veriyor) bugün dünyanın en büyük ve en gelişmiş tokamak tipi füzyon reaktörü olan JT-60SA‘yı faaliyete geçirdiğini duyurdu.
Sürekli olarak artan enerji ihtiyacını karşılamak adına birçok farklı sistem geliştiriliyor, süreçte bu aralar Japonya’da çalışmaya başlayan dünyanın en büyük ve aynı zaman en gelişmiş tokamak tipi füzyon reaktörü olan JT-60SA ses getiriyor. Burada aktarıldığı kadarıyla füzyon enerjisi, enerji üretmek için ısı üretmek amacıyla füzyon tepkimeleri kullanıyor. Füzyon tepkimeleri daha hafif bir atom çekirdeğini birleştirerek enerji açığa çıkarıyor ve sonuçta daha ağır bir çekirdek oluşturuyor. Burada oluşan enerjiyi kullanmak için tasarlanan yapılara da füzyon reaktörleri deniyor. Burada aktarıldığı kadarıyla tokamak ise plazmanın kapalı manyetik alan bölgesi içinde hapsedilmeye çalışıldığı bir plazma tutucu sistem. Plazma çok sıcak bir madde olduğundan plazmanın tutulabilmesi için manyetik alandan faydalanılıyor, tokamak da bu sistemlerden birisi olarak uzun zamandır gündemde yer alıyor. Açıklamaya göre içine beslenenden daha fazla güç üretecek füzyon reaksiyonunu sürdürebilen bir reaktör inşa etmek son derece zor.
Bu yüzden 1950’den bu yana masada olan tokamak tipi füzyon reaktörü, 1970’ten bu yana çalışan Japan Torus-60’un son versiyonu olan JT-60SA ile pratiğe geçişte önemli bir konumda bulunuyor. Söylendiği kadarıyla orijinal reaktör teknoloji geliştikçe birkaç kez güncellenmiş, 2013’te tamamen sökülüp yeniden bir araya getirilmiş ve bu konudaki çalışmalar tam olarak 2020’de tamamlanmış. Ancak 2021’de onarımları tam iki yıl süren ciddi bir sorun yaşanmış. Artık yeniden çalışmış olmasına rağmen halen düzenli bir enerji kaynağı olmaktan uzak olan JT-60SA, bir test merkezi konumunda yer alıyor.